новини детски

Начало | новини детски | Мирослав Йорданов спечели награда в международния конкурс „Не на цигарите“

Мирослав Йорданов спечели награда в международния конкурс „Не на цигарите“

Аз жената | 2010-05-19

Мирослав Йорданов спечели награда в международния конкурс „Не на цигарите“

11-годишният Мирослав Йорданов от гр. Цар Калоян е носител на Голямата награда в Международния конкурс за детска рисунка на тема „Не на цигарите“. Заедно с него бяха отличени още 12 деца от цялата страна за техния непринуден и талантлив поглед върху темата за вредата от тютюнопушенето.
Наградите бяха връчени днес на тържество в Галерията за чуждестранно изкуство в столицата. Детският конкурс се провежда за 14-ти пореден път с активната подкрепа и участие на Министерството на здравеопазването и е съвместна инициатива на Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания, МОМН и МФВС, Националния център по опазване на общественото здраве, Фондация „България, младежка превенция“. Целта на конкурса е през детския поглед да бъде представено тютюнопушенето като нежелан навик на модерния човек и враг на природосъобразния начин на живот.
На победителя в конкурса Мирослав Йорданов заедно с един от родителите му е осигурено едноседмично пребиваване в Рим, където е финалната среща на наградените деца от другите държави-участнички в конкурса. В категорията предучилищна възраст (5-7 г.) международното жури премира Боряна Любенова от София, Геновева Гочева от Добрич и Десислава Георгиева от Плевен. Призьори в училищна възраст (7-11 г.) станаха Гергана Христова от Ловеч, Екатерина Данаилова от Трън и Валери Александров от Варна. Поощрителни награди (комплекти за рисуване) получиха Михаил Велчевски от Ловеч, Нора Василева от Варна, Елис Мюмюн и Никол Кабакова от Хасково. С две награди приключи конкурсът за Дана Пейчинова от Ихтиман, която получи и специален приз от 3- членното детско жури, съставено от ученици от 156-то СОУ.
Рисунките бяха оценявани от Комисия с участието на представители на Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания, фондация „България – младежка превенция“, художници, психолози, специалисти от НЦООЗ и МЗ. В нея влизаха още експерти от МОМН и МФВС като председател на комисията беше художникът Иван Яхнаджиев. Членове на комисията бяха и трима ученици от 156 СОУ „Елисавета Багряна“, които по регламент не участваха със свои рисунки в конкурса.


На снимката : Рисунката на М. Йорданов-носител на Голямата награда 2010

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град