новини детски

Начало | новини детски | Международна инициатива “Нашата Европа и дрогата”

Международна инициатива “Нашата Европа и дрогата”

Петя Марчева | 2010-05-12

Международна инициатива “Нашата Европа и дрогата”

По случай Деня на Европа в рамките на проекта „Заедно срещу дрогата” Помощното училище в Плевен осъществи поредна съвместна международна инициатива, озаглавена "Нашата Европа и дрогата", с Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски” в град Хатива (Испания) към асоциация „Балкан” - филиал Хатива, и арменския център „Аgate” за жени със специални потребности.
По идея на директора на българското училище в Хатива – г-жа Ваня Пенчева, учениците проведоха викторина "Нашата Европа и дрогата" и имаха възможност да изкажат своето мнение за Европейския съюз, неговите ценности и символи. Също така споделиха какво според тях трябва да направят управляващите за страната ни, за да се ограничи разпространението на наркотични вещества. Те отправиха към света послания за мир, единство и равноправие. Плевенските им съученици от Помощното училище се включиха с рисуване на открито на тема „Аз и дрогата”.
Целта на събитието е да се привлече вниманието на учениците, родителите им и обществеността към европейската идея, с акцент върху политиката на ЕС за 2010 г. в борбата с бедността и социалното изключване.

Първата стъпка към създаването на Европейския съюз е направена на  9 май 1950 г.  На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ.

Денят на Европа е обявен на срещата на високо равнище на ръководителите на страните от Европейския съюз в Милано през 1985 г. Честването му отбелязва речта на министъра на външните работи на Франция - Робер Шуман, от 9 май 1950 г. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута (еврото). Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.

В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа.

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град