зоокът

Начало | зоокът | Малка радост: мармозетка – джудже се роди в Столичния зоопарк

Малка радост: мармозетка – джудже се роди в Столичния зоопарк

Аз детето | 2021-11-18

Малка радост: мармозетка – джудже се роди в Столичния зоопарк

Двойката мармозетки – джуджета в сектор „Примати“ на Столичния зоопарк си имат бебе – Пепи, което преди броени дни стана на 1 месец, съобщиха от Зоологическата градина. Този вид мармозетки са най-дребните маймунки в света – възрастните тежат около 100 грама и са дълги около 23 см. с опашката. Бебето се роди на 14 октомври 2021 г. (Петков ден) и носи името Пепи, въпреки че все още не е ясно какъв е полът му.

Таткото Педро (3 г.) пристигна от испанския зоопарк „Сендавива“ през май 2021 г., за да стане партньор на самотната по онова време женска – Мира (9 г.), която е родена в „Зоологическа градина – София“. Веднага след като двете маймунки бяха събрани с цел размножаване и след бременност от 150 дни им се ражда едно малко, за което двамата родители полагат всеотдайни грижи. Мъжкият го носи на гърба си и го предава на майката само за кърмене. Маймунките – джуджета и бебето Пепи сега са на топло във вътрешното си заграждение и ще могат да бъдат показани на посетителите едва през пролетта.

Основната причина е, че сектор „Примати“, залата на големите котки и зала „Слонарник“ остават затворени за посетители заради COVID пандемията. Мармозетките – джуджета живеят на малки семейни групи в Южноамериканските джунгли на Западна Амазония. Те са изключително приспособени за дървесен начин на живот – имат дълги, остри нокти и дълги опашки. Хранят се с дървесни сокове и смоли, плодове и насекоми. Не са застрашени от изчезване засега, но популацията им в дивата природа намалява.

Основни причини за това са загубата на местообитанието им поради изсичането на Амазонските гори.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град