зоокът

Начало | зоокът | 8 типични грешки, които стопаните на домашни любимци допускат, а не трябва

8 типични грешки, които стопаните на домашни любимци допускат, а не трябва

Аз детето | 2021-09-16

8 типични грешки, които стопаните на домашни любимци допускат, а не трябва

Ние обичаме нашите домашни любимци до Луната и обратно, но все пак често не обмисляме основите на това как да се грижим за тях. Наистина искаме да направим всичко от което да се чувстват добре, но вместо това в крайна сметка създаваме нови проблеми за нашите малки пухкави приятели. В резултат на това здравето на домашния любимец може да се влоши и поведението му да стане непоносимо. Ние обичаме животните. Ето защо сме избрали най-често срещаните грешки, които правят техните любящи собственици, а не трябва!

1. Подстригвате ги

Няма значение дали вашият домашен любимец живее на закрито или понякога излиза навън – подстригването на животно, без да разбирате от това, така или иначе не е добра идея, дори ако термометърът се е повишил. Потните жлези при животните се намират в подложките на лапите и чрез тях тялото се охлажда. Козината предпазва кожата на животното от вредното въздействие на слънцето, ухапвания от насекоми и я охлажда – затова в никакъв случай не трябва да премахвате козината или да я обръсвате, освен ако породата не го позволява. Но дори и в този случай го заведете на професионалист, защото има много особености при подстригването на домашен любимец.

За да помогнете на пухкавия си приятел да преживее топлината, създайте му тъмен хладен заслон, но се уверете, че е добре проветрен. Също така разресвайте дългокосместите котки всеки ден, така че допълнителната им козина да бъде премахната по естествен начин.

2. Купувате купички за храна, които изглеждат красиво, но са с грешната форма

По-важно от красотата на купичката за храна е нейната форма и тя трябва да е съобразена с животното, защото иначе то няма да се храни спокойно. Така например ако купата за котешка храна е твърде малка, мустаците на вашия космат спътник редовно ще докосват страните на купата. Този чувствителен орган не трябва да се стимулира твърде често, защото може да предизвика умора. Това може да доведе до стрес, вълнение и промени в хранителното поведение на котката, включително намаляване на апетита и дори да стане по-агресивна.

Не забравяйте да обърнете внимание и на дълбочината на купата. Ако се окаже твърде дълбока, домашният любимец ще започне да игнорира храната, оставена на дъното. В крайна сметка животното ще гладува, а остатъците от храна ще се развалят постоянно.

3. Избирате ги само по цветове

Когато избираме домашен любимец, обръщаме много внимание на цвета му. Това е важно, наистина. Някои хора дори свързват цвета на животното с определени характеристики на домашния любимец и смятат например, че оранжевите котки са по-приятелски настроени, докато се смята, че черно-белите котки са по-малко комуникативни. И все пак темпераментът играе съществена роля.

Преди да си вземете животно, прочетете за избраната порода и наблюдавайте как се държи. Сравнете характера на животното с вашия. Може би някои породи ще ви се сторят твърде комуникативни и бързо ще се уморите от активния начин на живот на котката или кучето.

4. Взимате котенца и кученца, които са все още прекалено малки

Трудно е да устоите на очарованието на пухкавите котенца, но все пак осиновяването на новородени кученца и котенца не е добра идея. В ранна детска възраст те изискват специални грижи и внимателно наблюдение. Новият собственик може да се сблъска с проблеми, които не би могъл да реши без помощта на специалист или пък на майката на животинчето.

Най-добрата възраст за преместване на домашен любимец в нов дом е 12-13 седмици. Преди това новородените трябва да бъдат под наблюдението на майка си – тя ще ги храни и ще ги учи на основните умения за независим живот. Здравето на домашните любимци, които растат в сплотено „гнездо“, ще бъде много по-силно. Освен това те ще бъдат по-общителни, когато ги вземете при вас.

5. Позволявате на животното да спи в леглото ви

Заспиването с пухкавия ви домашен любимец е толкова приятно! Това обаче може да бъде вредно както за домашния любимец, така и за вас. Ние и нашите четириноги приятели имаме различни режими и ранното им събуждане може да наруши ритмите на нашия сън. В резултат на това няма да спим достатъчно и ще се чувстваме уморени.

Сънят с домашни любимци може да причини астма и алергии. В допълнение, котките носят на лапите си малки частици котешки отпадъци, които могат да съдържат бактерии. Също така, котка или куче се нуждаят от собствено легло за удобна и подходяща почивка, където ще имат възможност да се изолират и да възстановят енергията си.

6. Не ги проверявате редовно за бълхи и други гадинки

Свикнали сме да разглеждаме дрехите и телата си, когато се връщаме от разходка в гората. Ако ви е придружавал приятел с четири крака, не забравяйте да проверите и козината им. Кучетата често тичат през висока трева или храсти и за тях е много лесно да прилепят неприятни насекоми. Навременното откриване на паразита ще запази домашния любимец здрав и ще намали риска от лаймска болест и други заболявания. След като откриете кърлежа или други буболечки, отидете при вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро.

7. Не обръщате достатъчно внимание на водата

Дебатите за това каква вода да се дава на домашни любимци все още са в ход. Някои хора купуват бутилирана вода, други пълнят купички за котки или кучета с чешмяна вода. Въпреки това, много зависи от региона в тази ситуация, затова се препоръчва да се дава на домашните любимци същата вода, която пием самите ние.

Ако чешмяната вода във вашия район е достатъчно чиста и можете лесно да я пиете, можете да я дадете и на вашия домашен любимец. Ако водата трябва да се филтрира, не им позволявайте да пият чешмяна вода. Тя може да съдържа вредни примеси, които са опасни за здравето им.

8. Оставяте ги да се ровят в боклука, защото е смешно

Понякога кучетата, както и котките, обичат да се ровят в боклука в търсене на остатъците от вкусна храна. Но е по-добре да се потиснат тези опити, тъй като храносмилателната система на домашните любимци е не по-малко деликатна от тази на човека. Точно както при хората, застоялите храни могат да причинят стомашни болки, гадене и хранително отравяне.

Има няколко начина, по които можете да спрете животното си да копае в кошчето. Купете кошче за боклук с плътно затварящ се капак, така че вашият домашен любимец да не може да го отвори. Давайте играчки на вашия домашен любимец всеки път, когато излизате от вкъщи, така че вашият четирикрак приятел да не се отегчава. И, разбира се, уверете се, че вашият домашен любимец не е гладен – в този случай животното няма как да не почувства изкушението да се потопи в кофата за боклук.

Photo by R.D. Smith on UnsplashКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град