зоокът

Начало | зоокът | Ето кога да не извеждаме навън кучето през зимата! Да, и за това трябва да знаете някои правила!

Ето кога да не извеждаме навън кучето през зимата! Да, и за това трябва да знаете някои правила!

Аз детето | 2022-01-11

Ето кога да не извеждаме навън кучето през зимата! Да, и за това трябва да знаете някои правила!

Зимата може да не е любимият сезон на всички, но създава най-доброто (или поне най-сладкото) съдържание в интернет: Видеоклипове на кученца, които играят в снега. Но какво ще кажете за престоя навън за по-дълги периоди от време? Накратко, времето, което кучето може да прекара на открито при ниски температури, зависи от редица фактори, включително порода, размер, възраст, здраве и козина. Ето какво трябва да знаете, за да не разболеете кучето, докато го разхождате навън през зимата!

Колко дълго могат да стоят кучетата навън през зимата?

Когато става въпрос за това колко дълго кучетата могат безопасно да останат навън в дни с по-ниски температури, няма универсално правило, според Американския киноложки клуб (AKC). Но най-общо казано, по-големите кучета с по-дебела козина са в състояние да останат навън в студено време по-дълго от по-малките кучета с тънка козина или безкосмени кучета, които могат да прекарват повече време навън през горещите дни, но не са създадени да се справят със студа.

В допълнение към техния размер и порода също трябва да вземете предвид фактори като възрастта на вашето куче, цялостното здраве и дължината на козината му, когато определяте колко дълго е безопасно да бъдат навън през зимата. Ето и някои основни правила в тази връзка:

  • Кученца на възраст под 8 седмици: Дръжте на закрито през студено време
  • Породи тип „играчки“, като йорки например: Извеждайте колкото да си свършат работата, задължително с пуловерче.
  • Брахицефални породи (т. е. кучета с къси носове, като мопсове и френски булдог): Същото, като горното.
  • По-малки породи: Ограничете излизанията при температури под 10 градуса за 10-15 минути. По-големи породи: Ограничете излизанията при температури под 10 градуса до 30-60 минути. Арктически породи: Могат да стоят навън на студа за неопределено време, стига да са аклиматизирани.

Американското дружество за превенция на жестокостта към животните (ASPCA) има още по-проста препоръка: „Ако е твърде студено за вас, вероятно е твърде студено за вашия домашен любимец, така че дръжте животните си вътре“.

Признаци на хипотермия при кучета

Ако кучето остане навън в студено време твърде дълго, то рискува да развие хипотермия, която се появява, когато телесната им температура падне под 37 градуса. В допълнение към треперенето и свиването, други признаци на хипотермия при кучета включват разширени зеници, повишен сърдечен ритъм, последван от по-бавен сърдечен ритъм, мудност и забавени рефлекси.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град