покани

Начало | покани | Лятно кино, добавена реалност и концерт в Нощта на музеите в Националния военноисторически музей

Лятно кино, добавена реалност и концерт в Нощта на музеите в Националния военноисторически музей

Аз детето | 2022-05-13

Лятно кино, добавена реалност и концерт в Нощта на музеите в Националния военноисторически музей

На 14 май (събота) от 18.00 до 23.00 часа Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“. Входът е свободен, а подготвената програма ще насърчи активното участие на посетителите в музейния живот.

Освен възможността да разгледат външната и постоянната хронологична експозиция посетителите на Музея ще преоткрият част от реликвите по нов начин, чрез добавена реалност. Чрез специално приложение те ще видят как картини оживяват, ще проследят как са забивани златните пирони в дръжките на връчените през 1937 г. нови бойни знамена, ще разгледат щандарта на Първи софийски конен полк от всички страни, ще видят как биха изглеждали с противогаз или каска от Първата световна война. Екипът на НВИМ ще отправи и предизвикателство към гостите си да станат част от кураторския екип на бъдещата изложба, посветена на 110-ата годишнина от Балканската война, като определят най-интересните теми, които да бъдат включени в нея.

За доброто настроение на всички „нощуващи“ в Музея ще се погрижи Представителният духов оркестър на Националната гвардейска част. В лятното кино под звездите ще бъде прожектиран игралният филм „Врагове“ със сценарист и режисьор Светослав Овчаров и с участието на актьорите Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев и др.

В Нощта на музеите се включват и филиалите на Националния военноисторически музей – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.

  • 18.00 – 23.00 ч. – Вход свободен за постоянната хронологична експозиция
  • 18.00 – 23.00 ч. – Стани куратор на изложбата „София – 100лица на Балканската война“
  • 18.00 – 23.00 ч. – Открий експонатите в 3D
  • 19.00 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър на Националната гвардейска част
  • 21.00 – 23.00 ч. – Лятно кино: прожекция на българския игрален филм „Врагове“


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град