покани

Начало | покани | Как се е родила Луната и истински части от метеорити ще можете да видите в музея „Земята и хората“

Как се е родила Луната и истински части от метеорити ще можете да видите в музея „Земята и хората“

Аз детето | 2022-05-14

Как се е родила Луната и истински части от метеорити ще можете да видите в музея „Земята и хората“

Националният музей „Земята и хората“ е подготвил нова временна експозиция „Метеорити“, специално за Европейската нощ на музеите. Това информират от културната институция на своята Фейсбук страница, цитирани от БТА. Инициативата ще се състои днес, като часовете със свободен достъп ще са от 18:00 до 23:30 ч. Образците в експозицията са предоставени от Георги Пенев и показват всички типове „пришълци от космоса“, паднали върху нашата Земя.

Освен това ще може да се разгледат и изложбите „Раждането на Луната“ и за българския принос за разгадаване на геоложката ѝ история, както и експозициите „Нови постъпления във фондовете на Музея“, „Минерали и скъпоценни камъни във филателията“, „Злати Златев – 40 години посветени на събирането на български минерали“. Предвидени са и специални лекции на експерти от катедра „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

От 19:30 ч. доц. д-р Евгени Овчаров ще представи „130 години астрономия в България“; от 20:00 ч. по темата „Земя 2.0: Космическото бъдеще на човечеството“ ще говори доц. д-р Владимир Божилов; от 20:30 ч. къде и как се раждат звездите ще обясни доц. д-р Тодор Велчев; от 21:00 ч. са предвидени наблюдения на Луната с телескоп.

Ще има и концерт на Росен Драганов и Янко Маринов – орган и пиано, с акцент „Лунната соната“, в изпълнение на Маринов.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град