сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Лодка от гъба, която се движи сама – ето това е интересен проект, който да опитате сега

Лодка от гъба, която се движи сама – ето това е интересен проект, който да опитате сега

Аз детето | 2022-09-12

Лодка от гъба, която се движи сама – ето това е интересен проект, който да опитате сега

Готови ли сте да се впуснете в едно вълнуващо морско пътешествие... Добре де, няма да е точно морско, а по-скоро водно и няма точно вие да пътешествате, но пък определено си остава вълнуващо и много интересно. Вярвате ли, че можете съвсем сами от гъба и балон да си направите лодка, която да се движи сама във водата при това много бързо. Определено можете с малко помощ и обяснения от наша страна играта в детското басейнче на плажа, във ваната, докато се къпеш или в леген или просто локва на двора никога не е била по-забавна и по-завладяваща. Кой е казал, че балоните са само за украса и подхвърляне? Те могат да задвижват и цели лодки. Ето как!

Първо си вземете голяма кухненска гъба или пък направо такава за баня, а също и ненадут балон, широка сламка, ножица, транспортир и молив. Не се плашете от предпоследната дума – само ще играем, няма да смятаме никакви ъгли. Поне не и много!

За да си направите лодката, първо поставете гъбата пред вас и сложете транспортира на една от по-малките страни. Сложете го така, че мерките с ъглите да са от вътрешната страна на гъбата. После с молива направете две черти от двете страни, едната там където транспортирът показва 90 градуса, а другата – на 130 градуса. Сега просто изрежете гъбата по тези черти. Цялата тази сложна операция е, за да има нос на лодка, което е важно и за плуването след това.

Сега просто пробийте дупка в гъбата възможно по-точно в средата и вътре напъхайте ненадутия балон, но така че само отворчето през което се надува да минава от другата страна, а целият балон да остане отвън. Сега разрежете сламката наполовина и едната половина пъхнете в отвора на балона. Това е!

Сега надувате балона и внимателно задържате запушен отвора на сламката, докато не пуснете лодката във водата. След това ще видите как с помощта на въздуха излизащ от балона тя плува във водата съвсем сама. И дори разпръсква зад себе си вода като истинска моторна лодка.

С балони има и други интересни забавления:
Чудото огнеупорен балон
Балон, смях, експеримент и състезание – всичко това само в един фокус
Може ли балон да не се спука с игла?
Магическо надуване на балон
Пукни балон без да го пипаш!
Балонът, който се превръща в ракетаКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град