забавна наука

Начало | забавна наука | Атомът – какво представлява той?

Атомът – какво представлява той?

Аз детето | 2018-09-27

Атомът – какво представлява той?

Знаете ли, че в нашия свят съществува толкова малка частица, че милиони като нея могат да се поберат във върха на една игла или трохичка хляб или трохичка от любимите ви сладки? Не – това не са микробите и не са слънчевите лъчи – това е нещо още по-малко, което всеки и всичко около нас притежава и се нарича атом. Нашият свят, какъвто го виждаме и познаваме, може да се разбие на най-малките си компоненти – наречени атоми. Още преди изобретяването на електронните микроскопи, с които единствено атомите могат да бъдат видени, брилянтни мислители като Демокрит в Древна Гърция и Ърнест Ръдърфорд в началото на 20-ти век са знаели, че съществува нещо друго в света, нещо интересно, което човешкото око не може да види само. Така всички те и много учени след тях са отдали целия си живот, за да намерят тази малка частица наречена атом и да ни докажат своята теория! Нека сега заедно с вас да навлезем и ние в тази необятна вселена на атомите!

Атомите са „купчина“ от малки парченца електричество, които ние наричаме протони, неутрони и електрони. Тези частици са още по-малки, толкова малки, че не можем да ги видим освен с електронен микроскоп, както вече разбрахте, същото се отнася и за атомите. Ако направите малка точка върху лист хартия с молив, за вас тя може да е нещо съвсем дребно, но трябва да знаете, че в момента вие не гледате просто малка точица, а точица, в която се съдържат милиарди въглеродни атоми. Просто знайте, че атомите са наистина малки!

Някои атоми имат повече протони, неутрони и електрони, а други по-малко. В зависимост от това всеки атом е различен и дори се държи по различен начин. Най-обикновените атоми имат по един протон и един електрон. Такива са водородните атоми. По-сложните пък имат повече от тези частици. А много еднакви атоми събрани заедно пък съставят елементи като хелий, кислород, мед, желязо, злато, олово и т. н. Колкото повече протони, неутрони и електрони има един атом, толкова по-тежък е той. Затова например използваме хелий, за да надуваме балоните, които летят във въздуха. А от олово правим тежести. Повечето неща обаче не са направени само от един вид атом. Вместо това, различните видове атоми се събират заедно, за да образуват по-големи частици наречени молекули.

Както сигурно се досещате, атомите са много по-сложни от това, но ние смятаме, че дори всеки от вас да знае това дотук, пак ще изкара предварителна отлична оценка по химия, физика или човека и природата в училище. ;-)



Коментари
1 коментар

Бела и конете , ,

Публикувано на 05.03.2022

Има по-малки частици от атома които са кварки.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град