Лаборатория

Начало | Лаборатория | Ходеща дъга си направете и на красотата се насладете

Ходеща дъга си направете и на красотата се насладете

Аз детето | 2022-11-02

Ходеща дъга си направете и на красотата се насладете

Дъгата е едно от най-обикновените и познати и същевременно с това най-красивите и обичани от всички природни явления. Със своите прекрасни преливащи се цветове, тя е чудесна за снимане, за наблюдаване и за рисуване. Просто е прекрасна! Знаете ли обаче, че дъгата не се образува само когато вали и грее слънце едновременно. Може да се появи и около големи водопади, че дори и съществува нещо наречено лунна дъга. Да, изобщо не се шегуваме – какво точно е лунната дъга, можете да прочетете като кликнете тук! Много е интересно! Но днес се пригответе и за още нещо по-интересно. Вие сами можете да си направите ходеща дъга – точно така. Е, тя разбира се няма да е точно с крачета, но определено ще можете да наблюдавате как лека-полека се придвижва. Как ли? Само четете и ще разберете!

Първо ще ви трябват шест еднакви буркана, а също и кухненска хартия. Пригответе си също вода, както и няколко различни цвята боя за храна. Ние си избрахме червено, синьо и жълто, но вие можете да си изберете и други ваши любими цветове.

След това всичко е лесно, но много ефектно! Наредете бурканите така че да образуват затворен кръг. После във всеки буркан сипете до половината студена вода – постарайте се водата навсякъде да е еднакво количество. После слагате от боята за храна, като редувате цвят и без цвят. За по-ясно ето какво направихме ние: слагаме 4 капки синя боя, разбъркваме да се разтвори, не слагаме нищо в следващия буркан, после жълто, нищо, червено и нищо. Спокойно, почти приключихте с подготовката!

После поставете кухненска хартия, така че да се образува един непрекъснат поток от нея, като части от хартията трябва да са потопени във всеки буркан, но и да са свързани без хартията да е прекъсвана във всички буркани. Трябва да се получи нещо такова!

Това е! Сега остава да наблюдавате, няма да стане веднага, ще отнеме поне 2-3 часа, но пък е много интересно за наблюдение. Ще видите как цветовете сами се качват върху хартията и вървят към другите буркани, като накрая се получава една ходеща дъга! Красиво и интересно!

Защо се получава така?

На пръв поглед всичко е ясно и просто. Водата попива в кухненската хартия и затова бурканите се оцветяват. Но да се обясни точно как става това е по-трудно. Нека първо разгледаме понятието „намокряне“. Това е феномен на взаимодействието на течността с твърдата повърхност. Има два варианта: привличането между молекулите на водата е по-силно от привличането им към молекулите на твърдото тяло. Водата се стреми да намали контакта с повърхността и в резултат на това се събира на капки. Привличането между молекулите на водата е по-слабо отколкото привличането между молекулите на твърдото тяло. Водата се стреми да увеличи повърхността на контакт и в резултат на това се притиска към повърхността на тялото, като се разлива по нея. В нашия случай очевидно се случва второто.

Разпространението на водата се случва дотогава, докато водата не обхване цялата повърхност. Но тук въпросът е как водата преодолява силата на гравитацията, как се изкачва нагоре? Всъщност, както и в растенията, водата се издига по капилярните им съдове и попива от корените към листата и плодовете. Това се дължи на разликата в налягането и силите на повърхностното напрежение на водата. Кухненската хартия има пореста структура и се състои главно от целулоза, която от своя страна има влакнеста структура. По този начин на водата не ѝ е трудно да си намери начин за движение нагоре по капиляри.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град