интересно

Начало | интересно | Кой е написал първата книга на света?

Кой е написал първата книга на света?

Аз детето | 2018-03-30

Кой е написал първата книга на света?

Това се е случило толкова отдавна, че никой не знае. Мистерия е. Но мога да ви разкажа за някои от най-първите книги в света. Те не са били направени от хартия. Много отдавна, в Китай, книгите се правели от дървени бамбукови пръчки, които завързвали заедно с връвчици. Хората пишели върху пръчиците, но не от ляво надясно както сега, а в колонки от горе надолу.

Първият човек, който започнал да прави хартия, се казвал Кай Лун. Той бил китаец, облечен в дълга роба с коса, вързана на опашка. Кай Лун правел хартията от дрипи, парцали и стари дрехи. Така че, ако си изхвърлиш тениската, Кай Лун може да я направи на тефтерче… Това за тениската е шега – не я изхвърляй, сложи я в пералнята.
Китайците мислели, че един възрастен мъж, наречен Конфуций, е много мъдър и искали да запишат всичко, което той казва. За да не го забравят! Всички думи на Конфуций били изсечени в петдесет огромни камъка, всеки един с големината на човек. Това било най-тежката книга на света. Написването й отнело осем години, а за пренасянето й трябвали две хиляди човека.

Първата истински голяма библиотека била в Египет. Книгите там нямали страници, а били написани на навити хартии, наречени свитъци. Представете си цяла библиотека с книги, които са изглеждали като огромни рула тоалетна хартия. Един ден в библиотеката станал пожар и всички книги изгорели. Колко ужасно! Моля ви, никога не позволявайте нещо такова да се случи с вашите любими книги.

Думите са на проф. Мартин Лайънс.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град