интересно

Начало | интересно | Амезайку – изкуството, което ще те накара да си оближеш пръстите

Амезайку – изкуството, което ще те накара да си оближеш пръстите

Аз детето | 2018-05-08

Амезайку – изкуството, което ще те накара да си оближеш пръстите

Обичате ли изкуството? Тук разбира се не говорим за това, като да сте в някоя галерия, дълго време да зяпате картина и да разсъждавате какво е искал да нарисува художникът. Това ни се струва твърде скучно занимание. Особено пък за деца! Тук говорим за времето, когато вземате бял лист, моливи, флумастери, пастели и всякакви други боички и създавате свое ценно изкуство. Всяко дете обича да рисува от време на време и може би дори вие или майка ви имате цяла папка, която служи за доказателство за подобно твърдение.

След като изяснихме това имаме към вас и друг въпрос: кое е любимото ви нещо, с което рисувате? Пастели? Цветни моливи? Водни боички? Може би дори всички, защото все пак те са сред най-популярните инструменти за красиви шарени картинки. Може пък да използвате и нещо по-нестандартно. Вярвате или не, можете да рисувате дори и с плодове, макар че е доста по-цапащо. Хващаме се на бас обаче, че никога не ви е хрумвало да рисувате с бонбони. Да, но в Япония са се сетили, при това са превърнали този начин в цяло изкуство, което наричат амезайку. Артистите посветили доста дълго време от живота си на това хоби правят невероятни сладкиши, които направо не ти се иска да ядеш. При това те започват с нещо много просто: врящ захарен сироп направен от картофено или оризово нишесте. От една бучка с размерите на топка за голф тези творци правят невероятни неща!

Всичко продължава с месене и разтягане на захарния сироп, докато се превърне в по-твърда маса, която може да се оформя в различни фигурки. След това идва и ред на оцветяването с боя за храна! Накрая оцветената сладка маса се забожда на клечка за близалка и истинското изкуство започва. От тази малка топка само с помощта на сръчните им ръце и малка специална ножица се оформят зайци, дракони, цветя, жирафи, златни рибки, коали, фламинго и много други. За разлика от създаването на такива скулптури с глина, правенето на такава с бонбони е изключително трудно, защото това е състезание с времето. Амезайските художници получават само няколко минути, за да завършат произведението си, преди сладката смес да се охлади и да се втвърди. В този момент е време и окончателните детайли да бъдат нарисувани и всичко е завършено. Амезайку често прилича на стъклено или керамично произведение на изкуството и е доста крехко. Въпреки че могат да бъдат хапнати, повечето хора предпочитат да си правят колекция от тях в хладилника.

Историците смятат, че амезайку може да е дошло от Китай през 8-и век. Въпреки това модерното изкуство, както го познаваме, до голяма степен се развива в началото на 17-ти век. Ранните амезайку художници пътували от град към град, създавайки уникални скулптури от бонбони. Макар че завършените произведения били красиви, истинската радост била да ги гледаш как се правят. Днес обаче в Япония остават относително малко такива артисти.

Съвременните здравни закони значително ограничиха уличните продавачи на амезайку. Повечето съвременни художници създават своите произведения само на фестивали или частни културни събития. В Токио обаче има няколко магазина, посветени на амезайку, където все още можете да гледате изкуството в действие и да закупите няколко фигурки, които да отнесете вкъщи или пък да изядете.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град