интересно

Начало | интересно | Професия гледач на животни – по-трудна и отговорна, отколкото изглежда

Професия гледач на животни – по-трудна и отговорна, отколкото изглежда

Аз детето | 2018-03-26

Професия гледач на животни – по-трудна и отговорна, отколкото изглежда

Какво бихте искали да работите, когато пораснете? Със сигурност ще е нещо интересно. Някои от вас може би вече са толкова сериозни, че знаят – искат да бъдат адвокати, лекари. Други от вас пък може би мечтаят още по-смело и искат да бъдат космонавти. Защо пък не? Никога не се знае, всички умни и велики хора са мечтали за велики неща и накрая са сбъднали мечтите си. Други пък може да искат да се грижат за тези, които са по-безпомощни от нас и може да искат да станат ветеринарни лекари или дори гледачи на животни. Ние например сме минали през всички тези желания. Последното особено напоследък, защото често и възрастните мечтаят да работят нещо друго и особено за панди. Винаги сме си представяли, че гледач на панди означава купон цял ден, игри и гушкане с пухкавите черно-бели сладури. С такова впечатление сигурно сме останали всички, защото интернет изобилства от подобни видеа. Такива в които гледачите се гушкат и си играят с маймунки, птички, дори и лъвове и тигри. Истината обаче не е точно такава.

Да си гледач на животни изобщо не е толкова просто. На първо място трябва да знаеш много за животните, които гледаш, за да може във всеки един момент да си наясно дали са добре и от какво имат нужда. Да не говорим, че трябва да проявяваш много любов и разбиране към тях, споделят служителите от Софийската зоологическа градина. Какво ще кажете да сте гледачи на тигри, рисове и вълци? Те със сигурност не изглеждат толкова сладки и миролюбиви като пандите и със сигурност не обичат да се гушкат толкова. Въпреки това Тереза обича своите подобни „домашни любимци“ и се грижи за тях вече повече от 14 години.

„Има много голяма липса на гледачи, защото хората нямат представа какво точно представлява работата. Те идват с идеята, че ще погалят някое животно или ще гушкат друго. Всъщност не е само това. Зад гушкането има много повече грижа за благосъстоянието на животното, за здравето му, за храната му“, разказва Тереза от Софийския зоопарк. Още за професията и разказите на гледачите вижте от репортажа на Bulgaria ON AIR.





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град