интересно

Начало | интересно | Няколко лесни и прости математически трикчета, които ще ви помогнат повече, отколкото подозирате

Няколко лесни и прости математически трикчета, които ще ви помогнат повече, отколкото подозирате

Аз детето | 2019-01-30

Няколко лесни и прости математически трикчета, които ще ви помогнат повече, отколкото подозирате

Проценти, дроби, корен квадратен, степенуване, преобразуване на мерни единици и какви ли още не подобни неща за научаване и пресмятане. Ако се стараете и си пишете всички домашни по математика и учите достатъчно и въпреки това отново имате проблеми – не е във вас вината. Всъщност повече от половината човечество в света има затруднения с математиката в един или друг период от живота си. Тя просто е прекалено сложна и не опира само до събиране, изваждане, умножение и делене. И докато повечето възрастни не им се налага да използват всеки ден тези сложни за пресмятане неща – всеки от нас трябва да ги научи или поне да положи всички усилия, за да ги научи. А понякога да използва и малко трикчета, за да му е по-лесно. Някои като тези с които ще успеете да пресмятате някои неща с още по-голяма лекота.

Намиране на проценти

За да намериш процент от дадена сума има една сложна формула с дроби, но има и по-лесен начин. Да кажем, че ви трябват 40% от 300. Лесно е! Разделете и двете числа (40 и 300) на 10, а след това ги умножете. 40:10=4, 300:10=30, 4X30=120. 120 е вярното, ако искате проверете!

Нещо на квадрат

Да намериш някое число на квадрат е лесно, особено ако числото е 2, но с двуцифрените е доста трудно. Някога учителите ни казваха, че трябва да ги учим наизуст, но как да научиш толкова цифри наизуст... Това изобщо не е нужно, има лесен начин да се сметне. Да кажем, че трябва да разберете колко е 35 на квадрат. Умножете първата цифра на нея самата и след това към резултата добавете едно. После напишете 25! Това е!

Колко е лесно, нали? Ето и още няколко трикчета, които ще разберете и без думи дори!

Умножаване на големи числа наум

Методът на пеперудата за събиране и изваждане на дроби

Умножение по 11Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град