Кино Видео DVD TV

Начало | Кино Видео DVD TV | Когато Киплинг срещна „Дисни“

Когато Киплинг срещна „Дисни“

Аз детето | 2016-04-20

Когато Киплинг срещна „Дисни“

„Дисни“ продължава традицията да ни показва познати истории. Ето, че след като разкри, че се завръща към нова версия за Мери Попинз, компанията реализира и още един неин любим проект, а именно филм по незабравимата история на Киплинг „Книга за джунглата“. Филмът, който излезе на голям екран от 15-ти април тази година генерира доста добри и неочаквани приходи и най-вече впечатли и малки и големи. Изглежда, че с каквото и да се захванат от компанията, независимо дали е нова или пък добре позната стара история, винаги успяват да вдъхнат нов живот и да предадат един изключителен и привличащ „Дисни“ дух на всичко.

Всички познават класиката на Киплинг „Книга за джунглата“, писана в края на 19 век. Повечето хора обаче я знаят най-вече заради всеизвестната анимация на „Дисни“ от 1967-а, която адаптира романа. Книгата на Киплинг, макар да се води детска, е доста страшна и дори малко по-мрачна, отколкото първата киноверсия предполага. И все пак хората познават историята на малкия Маугли – човешко дете, отгледано от вълците в дивите джунгли, което общува с животните, а най-добрите му приятели са пееща безгрижна мечка и сериозна великолепна пантера, точно както ги помним от анимационното филмче.

Новият филм обаче е с малко по-мрачна нотка, точно каквато е и самата книга и все пак е много хубав. Той проследява оригиналната история за израстването на момченцето, отгледано в джунглата от глутница вълци, които отначало го приемат като свой. Но скоро Маугли разбира, че вече не е добре дошъл в единствения дом, който познава. Защото страховитият тигър Шир Хан, имащ горчив опит с Човека, се заканва да унищожи всичко, което сметне за заплаха. Детето предприема завладяващо пътешествие на самоопознаване под вещия взор на превърналата се в негов водач пантера Багира и свободолюбивия мечок Балу. Маугли среща и много създания, които не му мислят доброто – като питона с хипнотизиращ поглед и глас Ка и убедителния Крал Луи, който се опитва да измъкне от Маугли тайната на огъня.

Определено смело можем да заявим, че този нов прочит на „Книга за джунглата“ е невероятен. Въвлечените в създаването на филма са дали най-доброто на което са способни, за да пресъздадат неостаряваща класическа история по възможно най-добрия начин. Ефектите са поразителни, може би защото днес технологиите в киното са напреднали дотолкова, че игралните сцени от филма се сливат идеално с фотореалистичния фон и компютърно-генерираните животни. Но е факт, че те са умело направени и впечатляват много. Животните са изключително правдоподобни и почти „истински“, дотолкова, че гледайки имаш чувството, че те наистина говорят и в действителността. Новакът в актьорството Нийл Сети, на който е дадена отговорната роля на Маугли, също се справя прекрасно със задачата си и добавя една очарователност към иначе леко мрачния оттенък на филма. Неговата харизма и детска очарователност несъмнено ще ви завладеят още от първия момент. Така имаме идеалната комбинация от веселост и малко страх полезна за всички и малки и големи зрители.

За веселото настроение в типичен „Дисни“ стил са вплетени и две запомнящи се песни, запазени от по-ранните анимационни версии, които несъмнено ще ви накарат да се усмихнете. Ако успеете да издържите до края дори и финалните надписи са изпипани и си заслужава да се гледат само заради факта, че са анимирани по очарователен начин. Докато вървят имената на стотиците хора, осигурили това приключение, можете да се усмихнете за пореден път със забавните анимации на животните, които се появяват вътре в страниците на оригиналния роман на Киплинг и си взаимодействат по интересни начини.

Във филма присъстват и обичайните теми за сътрудничество, гордост и вяра в себе си, които всяко дете има нужда да чуе и види. В крайна сметка независимо дали сте фен на „Книга за джунглата“ или не, препоръчваме ви да отидете да я гледате докато е възможно, защото няма да можете да се откъснете от филма дори за миг и сме сигурни, че накрая той ще заеме специално място в сърцето ви.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град