Vip интервю

Начало | Vip интервю | Калин Петков за спортните танци

Калин Петков за спортните танци

Аз – Детето | 2006-09-12

Представяме ви Калин Петков – ръководител на Клуба по Спортни Танци Огледало в град Варна.

Кратко представяне на клуба – от кога, колко деца, на каква възраст, какви танци (в 5-6 изречения по възможност).

Клуб по Спортни Танци “Огледало” се занимава вече четвърта година с обучение на групи и индивидуално в град Варна. Преподаваме така наречените Спортни Танци, които са Латиноамерикански – Самба, Ча-ча, Румба, Пасо Добле и Джайв и Стандартни – Английски Валс, Танго, Виенски Валс, Слоуфокс и Куикстеп. Допълнително преподаваме и Аржентинско Танго – единствено във Варна, а също и Салса, Бачата и малка част от Фламенко – Севиани. Обучаваме в нашите школи в Спортна зала, дом Младост, читалище Просвета ежегодно повече от 150 деца, юноши и младежи. Освен това преподаваме и в няколко училища и детски градини в града. По наши наблюдения ефективно и най-резултатно е развитието на деца след 6-7 годишна възраст, като най-добри резултати се постигат между 8-16 годишна възраст. Това не означава, че деца на 4-5 години не могат да танцуват или няма да се развиват добре, просто ще е необходимо повече търпение и постоянство.

Занимавате се с деца и танци – кое е най-интересното в работата Ви?

Най-интересното... отначало си мислихме, че ще преподаваме танци... Оказа се, че за да бъде танцьор едно дете, то трябва да придобие доста умения, много от които са ни необходими в ежедневието. И така станахме и хората, които трябва да възпитават децата, да им бъдат приятели, да плануват развитието им и да ги учат да танцуват.

Най-интересното е да видите как се хващат деца за първи път за ръчички и играят с партньор. Този момент е неповторим... Аз не искам да играя с него или единия гони другия да го хване или пък да чуете 6 годишно дете да ви каже: "Ами много ми е несериозен партньорът". Или като трябва да се погледнат... голям срам. Работата с деца е трудна, изисква познаване и 100% внимание. В същото време ако бъдат спечелени, децата са много забавни и податливи на обучение.

Кога се гордеете най-много с възпитаниците си? Разкажете за някой от най-вълнуващите за Вас моменти?

Най-голямо удовлетворение за мен е, когато видя децата да са въодушевени от това, че танцуват, че им е истински интересно и им доставя удоволствие. Когато ми кажат колко много са играли в къщи и са чакали с нетърпение следващата тренировка. Следващият момент е когато ги подготвим за състезание и се представят така, както всички сме искали. По-скоро искам те да се гордеят от това, което правят, защото те сами се борят и трудят за всичко в танците, а ние им показваме как и ги насочваме във верния път.

С какви танци предпочитат да се занимават децата?

Когато сравняваме Латина и Стандарт, децата се забавляват повече на Латина. Лично мое мнение е, че е хубаво да се танцуват и двете дисциплини, защото дават доста по-висока танцова култура. Децата предпочитат да танцуват това, на което са научени най-добре и им е най-лесно. Зависи как протича учебният процес, за да бъдат спечелени. И при Латина и Стандарт има много красива музика, която да плени децата. Те трябва да бъдат научени да я разбират, за да я харесват, а от там и да имат желание да танцуват на нея.

Има ли интерес и у момчетата към танците?

Интерес има, но в повечето случаи ги е срам. Спортните танци определено са спорт за интелигентни и силни хора, както физически, така и психически. При децата това се възпитава. При по-големите зависи от натурата. Истината е, че когато им стане интересно на момчетата, или когато танцуват от мънички (родителят е определящ, защото трябва да ги води) са по-амбициозни от момичетата и прекарват доста време в залата за танци, за да тренират. Разбирането, че това не е мъжки спорт е доста глупаво, защото това може да го каже само човек, който не е танцувал сериозно.

Може ли всяко дете да танцува и да стане танцьор?

В България преди време една известна треньорка Наталия Чемодурова (вече в Австрия) беше казала: "Дайте ми една пръчка и ще направя от нея танцьор." Всеки може да танцува. За един е по-лесно, за друг по-трудно, но това се компенсира с тренировки. Всеки може да интерпретира музиката с тялото си... трябва да научи определени правила и да се развива. Наистина, много важни са първите години, от които зависи каква основа ще се даде. На базата на тази основа, ще се гради танцовата кариера на детето! Полът е определящ при децата, когато са по-малки, и е свързан със съзряването им. На всички е известно, че момичетата израстват по-бързо. Същото се отнася и за танците... Уви, за мъжете трябва да е ясно, че те са водеща фигура в танците и те са мозъка на двойката! Мъжете водят дамата в танца и това изисква познания както за собственото тяло, така и за това, което танцува дамата.

Кои са основните качества, които трябва да притежава едно дете, за да успее в танците?

Този въпрос ми е любим, но няма еднозначен отговор! Повечето от качествата се придобиват и развиват от треньорите през периода на нормално съзряване на едно дете. Всяко дете си има силни и слаби страни и треньорът е този, който трябва да види това. Има определени неща, които трябва да се усвоят. Всяко дете може да направи това за различен период от време. Обикновено децата тренират в групи, но най-добри резултати се постигат когато се работи индивидуално. Уви, за да научим децата, те трябва да присъстват в залата за танци, а това зависи главно от родителите. Родителите са тези, които определят какво ще прави детето. Танците са много обширни и за да се опознаят, научат и да се постигат спортни резултати е необходимо родителското настояване. Не е добър вариантът – ами ако му/й харесва, то ще си покаже... та това е дете! Ако те имат амбиции да се развива и да има добра танцова кариера, то трябва да вложат част от времето си. Не на последно място остава и финансовият въпрос. Ако има средства една двойка, може да си позволи индивидуални занимания.

И какво бихме искали да може едно дете? Като за начало да внимава, да харесва музика и да обича да се движи. Нали все пак това са деца! Плюс би могъл да бъде красиво тяло и лице и предишни занимания с балет или художествена гимнастика.

От 01.X.2006 “Огледало” започва новата си учебна година на www.sportnitanci.com е и нашата най-голяма галерия със снимки от конкурси в страната и чужбина!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град