Vip интервю

Начало | Vip интервю | Интервю с Джоан Катлийн Роулинг

Интервю с Джоан Катлийн Роулинг

Мария Любенова | 2003-05-14

Откъде черпите идеите си?
- Ще ми се да знаех. Понякога те просто ми хрумват (като с магия), а друг път трябва да мисля цяла седмица как нещо ще се случи. Не мога да кажа откъде дойде идеята за Хари Потър. Пътувах с влак от Манчестър за Лондон и тя просто се появи в главата ми. Прекарах четири часа в мисли за "Хогуортс"... Това бе най интересното пътуване с влак в живота ми. Когато слязох на гара Кингс Крос, много от героите вече бяха измислени.

Някои от героите приличат ли на ваши познати?
– И да, и не. Трябва да призная, че Хърмаяни Грейнджър прилича малко на мен на нейната възраст, въпреки че не бях нито толкова умна, нито толкова досадна (надявам се!). Рон прилича на най-добрия ми приятел, професор Снейп напомня един учител, но няма да кажа кой.

Как измисляте имената?
– Колекционирам странни имена от различни места. "Дъмбълдор" например е стара английска дума, която означава пчела, а "Хедуиг" е средновековен светец. Използвала съм и имена на улици за имена на хора. Други думи пък съм измислила сама, като "Малфой" или "куидич".

Откога пишете?
– Откакто се помня. Преди да се захвана с "Хари...", бях написала два романа, но не съм се опитвала да ги публикувам (не мисля, че са сполучливи).

Ще има ли още книги за Хари Потър?
– Да. Още в онзи влак си представих книгата като поредица за Хари и всяка негова година в "Хогуортс", а те са общо седем. В последната книга Хари ще стане пълнолетен в света на магьосниците и ще бъде готов най после да напусне семейство Дърсли.

Очаквахте ли книгите за Хари Потър да имат такъв успех?
– О, не. Просто написах нещо подобно на онова, което обичах да чета като малка. Но не съм очаквала толкова хора да харесат книгите. Исках просто да ги публикувам.

Ще разкриете ли нещо за следващите книги?
– Не искам да издам нищо, но книгите стават все по-мрачни... Колкото по-голям става Хари, с толкова повече неща ще трябва да се справя. Съжалявам, ако стават твърде страшни!

Според вас достига ли апогея си манията по "Хари Потър"?
– Не зная. Смятах, че го е достигнала след излизането на "Затворникът от Азкабан", но се оказа, че греша. Все пак манията не може да продължава вечно.

Мнението ви за филма? Смятате ли, че изборът на актьори е удачен?
– Да. Особено момчето, което играе Хари. Намирането му напомняше откриването на Вивиан Лий за ролята на Скарлет в "Отнесени от вихъра". Бях сигурна, че щом го видим, ще си кажем: "Това е Хари!"

Взимате ли понякога идеи от свои читатели?
– Не. Получавам купища писма от деца, които ми предлагат смешни думи и ме молят да ги използвам. Аз им отговарям, че не мога, защото това са техни думи и те трябва да ги използват.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град