Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Имате ли фотографска памет?

Имате ли фотографска памет?

Аз детето | 2018-08-03

Имате ли фотографска памет?

Харесвате ли тестовете и контролните в училище? Без съмнение повечето от вас казват с възможно най-шумния си и кънтящ глас „не“! Тестовете могат да бъдат трудни и да искат да си запомнил толкова много неща, особено ако например изпитването е по история, където трябва да се помнят един тон факти, дати и години... Със сигурност поне веднъж ви се е искало да имате по-добра памет и да запомняте нещата по-бързо и по-лесно и да е сигурно, че няма да ги забравите. Колко хубаво би било просто да затворите очите си и да виждате страниците на учебника пред вас като на снимка. Това обаче не е просто мечта! Някои хора наистина са надарени с подобен специфичен начин на запомняне. За тях се твърди, че имат фотографска памет, което означава, че си спомнят неща с почти съвършена точност и до най-малките подробности.

Фотографската памет е общоприетото име за научния термин „ейдетична памет“. Думата „ейдетик“ идва от гръцки, което означава „видяна“. Хора с този вид памет се изучават от години, защото понякога случаите на запомняне са удивителни. Те не само успяват да кажат няколко факта по история или задачи по математика, но често си спомнят и какви са били страничните шумове при даден спомен, миризмата, която са усещали и дори вкуса в устата си. Един пример за ейдетична памет е способността да се изследва изображение за около 30 секунди и да се запази почти съвършено копие на това изображение в ума на човека и той да обясни с детайли какво е видял и къде. Хората, които могат да направят това – понякога се наричат ейдектилисти – твърдят, че могат да „видят“ образа в съзнанието си, сякаш все още картината е точно пред очите им.

Сега обаче ако решите, ето ще намеря начин и аз да имам такава памет и всичко ще ми е по-лесно – не бързайте. Истината е, че подобно нещо е рядко срещано, при това често идва със странични ефекти. Някои учени са забелязали, че хора с аутистични нарушения, като синдрома на Аспергер, могат понякога да показват изключителна памет, която наподобява ейдетична или фотографска памет. Въпреки това много хора са развили изключителна памет с течение на времето, като използват различни умения и техники за учене. Например, един японски инженер – Акира Харагучи – може да изпише числото Пи с точност до 100 000 десетични знака. Но има ли фотографска памет? Не! Той просто обича числата и му е харесало да се опита да го запомни като го повтаря отново и отново, и отново. Според лекарите пък можем да подобрим паметта си като ядем повече полезни храни, спим достатъчно дълго, четем интересни книги и просто се стремим да научаваме различни неща за света около нас, а не само тези, които ни карат в училище. Така че опитайте и кой знае, може един ден и вие да откриете, че сте се сдобили с фотографска памет.

Снимка: pixabay.com

Вижте още:
Защо рядко запомняме сънищата си?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град