Инициативи

Начало | Инициативи | И през 2022 година „Музей в куфар“ ще запознава учениците на Казанлък с Чудомир

И през 2022 година „Музей в куфар“ ще запознава учениците на Казанлък с Чудомир

Аз детето | 2022-01-10

И през 2022 година „Музей в куфар“ ще запознава учениците на Казанлък с Чудомир

И през 2022 година „Музей в куфар“ ще запознава учениците на Казанлък с Чудомир. Това съобщи за БТА Добрина Матова, директор на Литературно-художествен музей „Чудомир“. Това е една от най-интересните инициативи и се провежда за четвърта поредна година. В куфар от началото на миналия век са събрани копия на ръкописи и репродукции на Чудомир.

Идеята е музеят да стигне до подрастващите, като гостува на учениците в различни класове на казанлъшките училища и да предизвика техния интерес така, че те да посетят музейната експозиция и да научат много повече за живота и творчеството на уникалния и многостранен творец Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Още повече, че в учебниците по български език и литература за 8 и 9 клас са включени неговите разкази „Есен“ и „Жътва“, а в часовете по изобразително изкуство неговият стил се изучава в две направления – карикатура и пропорции. „Музей в куфар“ по естествен начин свързва учебния материал с духа на Чудомир, който казанлъшкият музей ревностно пази. Специалистите от музея са подготвили 6 различни лекции, които предлагат специалистите от музея в продължение на един учебен час.

За да усетят Чудомировото време, освен традиционната беседа, посетителите в родния дом на прочутия разказвач на ул. „Трапезица“ 6 могат да ползват и интерактивния екскурзовод, който се оказва, че е една от използваните съвременни услуги, които предлага културната институция, посочи пред БТА Добрина Матова.

И още едно предизвикателство очаква гостите на музей „Чудомир“. Специално оформен кът на писателя от 20-и век връща в онова отминало време, в което пишещата машина, чашката с недоизпито кафе, настолната лампа, телефонът с шайба и поотърканото бюро са неизменният интериор в дома на творческите личности. Време, което навява спомени в по-възрастните и любознателност сред младото, компютърно поколение. Кътът на писателя, подреден под фотоси на Чудомир, предизвиква интерес и почти няма посетител, който да не седне на дървения стол и да не докосне клавишите на пишещата машина, изтъкна пред БТА директорът на музея.

По думите на Матова, въпреки пандемията има интерес към музея, който е посетен от 3499 българи и 37 чужденци. През миналата година музеят е бил организатор и домакин на 6 концерта, 12 премиери на книги, 2 конкурса, творчески работни срещи и лекции, изложби, онлайн конференции и кръгли маси. Един доста богат и разнообразен културен календар, който прави още по-познаваемо мястото, съхраняващо паметта и творчеството на Чудомир. Голям интерес през годината има и към творчеството на съпругата на Димитър Чорбаджийски – Мара Чорбаджийска. Дигитализирани са 30 нейни картини, а библиотеката на музея е обогатена с нови попълнения. Сред дарителите се отличават родствениците на Чудомир – Лилия Димитрова и Гергана Подскочиева, припомни пред БТА Добрина Матова.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град