Инициативи

Начало | Инициативи | Конкурсът „Рецептите на баба“ очаква творбите ви и тази година

Конкурсът „Рецептите на баба“ очаква творбите ви и тази година

Аз детето | 2022-01-24

Конкурсът „Рецептите на баба“ очаква творбите ви и тази година

За поредна година стартира Националният конкурс за детска рисунка, литературна творба и автентична регионална рецепта на кулинарна тема „Рецептите на баба“, организиран ежегодно от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“, приемник на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7.

Уникален по рода си и ангажиращ вниманието на хиляди деца, родители и педагози от цялата страна и извън пределите на България, конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерството на образованието и науката и се провежда с подкрепата на Националния дворец на децата, за което изказваме искрените си благодарности.

За 2022 г. събирането на творбите за конкурса „Рецептите на баба“ започна на 15 януари 2022 г. За творби, изпратени по пощата, ще важи пощенското клеймо на пратката. Конкурсът стартира с публикуването на обява и покана за участие на сайта на Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ https://pazitelnatradiciite.com/ и на страницата на конкурса във Фейсбук – „Рецептите на баба“ https://www.facebook.com/receptitenabababg

Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ има за основна цел да работи за съхраняването на традициите на българските занаяти чрез изкуството в различните му аспекти, както и за съхраняването на българското наследство и духовния потенциал на нацията. Сред инициативите на Фондацията е Националната инициатива „Пазител на традициите“, която също се провежда ежегодно и през тази година очакваме отново вашите предложения.

Конкурсът е утвърдено и признато от обществеността събитие, привлича многобройни участници и се радва на много добро медийно отразяване. В миналогодишното издание на конкурса участваха 1774 български дечица от всички 28 области на България, които изпратиха своето превъплъщение на тема съхраняване на българските кулинарни традиции, родова памет и семеен уют.

С конкурса се цели утвърждаване на приемствеността в семейните традиции. Рисувайки на позната тема – ежедневния домашен бит, празничната обредност и свързаните с нея семейни ритуали, предавани от стари на млади, децата опознават народопсихологията на българина. Събужда се интересът им към начините на приготвяне на здравословна храна.

За участие в конкурса се допускат деца на възраст до 14 години включително. Няма ограничения в броя на изпратените творби от едно дете. Рисунките са с размер 35 х 50 см. Децата са разпределени в 3 възрастови групи – до 7 години, от 8 до 10 години и от 11 до 14 години. Няма такса за участие. През настоящата година конкурсът се провежда в три направления – за детска рисунка, за литературна творба и за автентична регионална рецепта, отговарящи на поставената тема: „Рецептите на баба“. Творбите за участие следва да се изпращат по пощата или чрез куриерска фирма до адрес: с. Бяла Река 4285, община Първомай, област Пловдив, ул. „5-та“ № 25 - VASKO (Пеньо Иванов).

Крайният срок за изпращане на творбите е 27 март 2022 г.

След събирането на творбите следва оценка от жури и обявяване на резултатите не по-късно от 30 април 2022 г., след което изпращане във възможно най-кратки срокове по куриер или по поща на грамоти за всички участници и на награди за отличените участници.

Регламентът и всичко необходимо за участие в конкурса могат да бъдат намерени на интернет страницата https://pazitelnatradiciite.com/ и на страницата на конкурса във Фейсбук – „Рецептите на баба“ https://www.facebook.com/receptitenabababg .



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град