Инициативи

Начало | Инициативи | Саблезъби тигри, гепарди и много други ще радват малки и големи в нов палеопарк във Вършец

Саблезъби тигри, гепарди и много други ще радват малки и големи в нов палеопарк във Вършец

Аз детето | 2021-12-01

Саблезъби тигри, гепарди и много други ще радват малки и големи в нов палеопарк във Вършец

По проект с финансиране от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния община Вършец изгради палеопарк с макети на животни, населявали района през последните 2,5 милиона години. Паркът ще бъде открит в началото на следващата година, съобщи за БТА кметът на Вършец Иван Лазаров. Новата атракция за туристите и жителите на Вършец е на стойност 1,2 милиона лева.

Палеопаркът се намира в Боровия парк във Вършец, в него има макети на саблезъби тигри, гепарди, хиени, носорози, лешояди, елени и други праисторически животни. Макетите са направени по проучванията на палеонтолози и орнитолози, направени през 90-те години на миналия век. При разкопки около Вършец тогава са открити останки от 160 вида животни. Освен алеи с животни, в палеопарка има и сграда с изложбена площ и възможност за презентации на историята на животни, живели някога в района.

През последните няколко години община Вършец ремонтира градския парк, който е втория по големина у нас след Борисовата градина в София, изгради нова спортна зала, въжен парк, площадка за кънки, рампа за скейборд, нови спортни площадки и фитнес на открито, обнови игрищата за волейбол и баскетбол в парка и т. н. Всяка година общината организира богата и продължителна програма за празника на Курорта, минералната вода и Балкана през лятото и привлича все повече и повече туристи.

В града и общината има нови хотели и къщи за гости и вече Вършец привлича курортисти не само с лечебната минерална вода и чистия въздух, а и с атракции, които да осмислят времето на гостите, обяви кметът.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град