Инициативи

Начало | Инициативи | Децата на Плевен се радват на съботни срещи с театралното изкуство

Децата на Плевен се радват на съботни срещи с театралното изкуство

Аз детето | 2022-01-27

Децата на Плевен се радват на съботни срещи с театралното изкуство

Децата на Плевен се радват на съботни срещи с театъра в условията на пандемията. Това показва афишът на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“. Културният институт продължава инициативата си „Куклен театър в събота“, която привлича млади семейства с малки деца. Това допринася за създаване на бъдещи ценители на театралното изкуство, убедени са от театър „Иван Радоев“.

След закриването на самостоятелния Държавен куклен театър в града, Плевенският драматичен театър винаги поддържа в афиша си по няколко подходящи заглавия за малките зрители. За предстоящите съботни дни преди обед са подготвени три спектакъла с кукли. На сцената утре е първата пиеса – „Безценното камъче“, създадена от режисьора Ива Николова по българска народна приказка. Сценографията и костюмите са на Юлия Лачева, а музиката – на Владимир Джамбазов. Четирима актьори – Генадий Николов, Ива Николова, Дориана Гълъбова и Георги Енчев, разказват вълшебно приключение с весели случки и поучителна развръзка за малчуганите. Същата приказка ще може да се види и на 26 февруари.

Следващата събота – 29 януари, както и на 5 февруари, децата ще могат да се насладят на най-новата премиера – „Снежно приятелство“, създадена от Милена Мавродинова, която е автор и режисьор. Сценографията и куклите са на Емил Янакиев. Актьорите Дориана Гълъбова, Ирена Ненчева, Анелия Стойнова разказват колко е важно човек да отвори сърцето си за приятелството, за да бъде щастлив. Плевенските деца ще могат отново да се срещнат с „Грозното патенце“ по Х. К. Андерсен. Интересният сценичен вариант е на Теодора Гълъбова, а музикалното оформление – на Иван Атанасов. Сценографията, куклите и постановката са дело на Дориана Гълъбова, която е и актриса в представлението. С участието на Анелия Стойнова, Ирена Ненчева и Емил Николов на сцената оживява театрална приказка за различното патенце, което сбъдва мечтите си.

Пиесата за малките момчета и момичета, придружени от родителите или баби и дядовци, ще бъде показана на 19 февруари. Всички зрители на Плевенския театър преминават на входа през скенер за измерване на телесната температура. Изисква се и спазване на актуалните противоепидемични мерки.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град