новини детски

Начало | новини детски | И децата в Шумен се зарадваха на откриването на "Забавното лятно четене" в града им

И децата в Шумен се зарадваха на откриването на "Забавното лятно четене" в града им

Аз детето | 2014-05-27

И децата в Шумен се зарадваха на откриването на "Забавното лятно четене" в града им

Днес, на 27 май, екипът на „Забавното лятно четене“ бе топло посрещнат в град Шумен. Домакин на събитието бе детския отдел на Регионална библиотека Шумен, а негов водещ госпожа Пламена Стоянова, която е библиотекар от детския отдел.

В препълнената зала се чуваха детския смях на над 50 деца – ученици от 2-ри и 3-ти клас. Главният редактор на детския портал Az-deteto.bg госпожа Мария Дуковска, откри събитието и приветства малките и любознателни читатели. На екипа на регионална библиотека град Шумен бе връчен ваучер на стойност 200 лв. за закупуване на нови книги.

Специален гост на събитието бе госпожа Живка Тонева – заместник кмет по култура и образование в град Шумен. Тя приветства гостите и призова децата да се включат активно вЗабавното лятно четене, за да бъдат първи – най-четящите деца за тази година.

Събитието продължи с вълнуващия разказ на Анелия Веждарова. Госпожа Веждарова е начален учител, носител на приза „Учител на годината“ за 2011 г., както и автор на текстовете в читанката „Шумен – символ на първите“. Тя сподели пред всички гости интересни и важни исторически факти за град Шумен:

„Много първи неща са се случили в Шумен. За първи път в нашия град се е провело честването на братята Кирил и Методий, първото девическо училище, първото еврейско училище, първият ученически изпит, първият ученически хор, първият оркестър, първото театрално представление, първите боички, първото тържество по случай края на учебната година... любопитно е, че за първи път в България бира се е произвела в Шумен, дори в града е била построена и първата фабрика за колбаси. Могат ли шуменските деца да са първи в „Забавното лятно четене“? Могат! Да го докажем, деца. Колкото повече знаете, толкова повече ще искате да знаете и ще имате самочувствие, че сте грамотни и компетентни.“ – сподели г-жа Веждарова.

Директорът на Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ в град Шумен и илюстратор на Шуменската читанка Деян Евтимов, разказа за забавните илюстрации в читанката.

Събитието се превърна в повече от забавно благодарение и на актьорите от ДКТ „В. Друмев“ Димитър Атанасов и Елена Атанасова. Те бяха избрани и за посланици на Четенето в Шумен. Техните вълнуващи истории за любимите им книги от детството достигнаха до малките гости в залата. Както всички посланици, така и Димитър и Елена получиха от специалните значки на „Забавното лятно четене“.

Събитието завърши със запознаване на малките читатели с читателския дневник на Az-deteto.bg. Госпожа Катрин Иванова показа как децата могат да се регистрират, да влязат в своя акаунт, да изберат конкретна книга и да отговорят на въпросите по нейното съдържание.

Това провокира всички дечица в залата, които бяха добре запознати с детските книжки и започнаха да отговарят на въпроси в дневника.

Благодарим на всички, които ни посрещнаха усмихнати в Шумен! Очаквайте по-късно и още снимки от събитието.

Турнето продължава. Очаквайте ни и в:

  • 28.05.2014 г. – Велико Търново – Среща на „Забавното лятно четене“ и децата в Регионална библиотека Велико Търново;
  • 30.05.2014 г. – София – „Забавното лятно четене“ 2014 стартира в София.

Генерален спонсор на кампанията е „ЧЕЗ България“.

Институционални партньори:
Столична библиотека
Българска библиотечно-информационна асоциация
Заедно в час
Издателство „Ентусиаст“

Кампанията се провежда с подкрепата на UNICEF

Комуникационен партньор е CIVITAS

Медийни партньори:
Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg, KIDS Programata, GreenWich, БНР, BTV, BTV Lady и BTV COMEDY.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град