новини детски

Начало | новини детски | "Забавното лятно четене" на гости в Русе!

"Забавното лятно четене" на гости в Русе!

Аз детето | 2014-05-26

"Забавното лятно четене" на гости в Русе!

Забавното лятно четене“ официално започна своето лятно турне. Днес част от екипа на любимия ви сайт Az-deteto.bg и няколко официални гости официално дадоха старт на инициативата в град Русе. Всичко започна много интересно и с награди, а събитието бе открито от Теодора Евтимова – директор на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, гр. Русе и Мария Дуковска – главен редактор на Az-deteto.bg.
Точно в 10 ч. библиотеката официално награди десетте най-четящи деца за 2013 година. На първо място е невероятната читателка Симона Младенова с цели 139 прочетени книги, следвана от Елинор Стефанова – със 116 и Елеонора Младенова със стабилното количество от 97 книжки. Наградите продължиха и за трите най-четени книги от библиотеката, които са "Матилда“ на Роалд Дал, „Старогръцки легенди и митове“ и разкази на Йордан Йовков.

След интересните награди, Катрин Иванова, част от медийната група на Investor.bg, представи електронния читателски дневник на „Забавното лятно четене“. Тя показа на всички деца дошли в библиотеката как могат да се регистрират, да влязат в своя акаунт, да изберат конкретна книга и да отговорят на въпросите по нейното съдържание. Това е много важно, защото не забравяйте, че в края на кампанията през септември въз основа на детските читателски дневници ще бъдат определени и наградени победителите в категориите „Най-четящ град“, „Най-четящо училище“, „Най-четящо дете“, „Най-активен читател на забавното лятно четене“ и „Най-млад активен читател.Забавленията не свършиха дотук: посланиците на „Забавното лятно четене“ за Русе – певицата Дивна и Симеон Йорданов, участник в „България търси талант“ изпълниха интересен танц с книга. Всички присъстващи бяха поздравени и изненадани от младата музикална група „Strangers“ в състав Оливер Юргас, Васкен Хадавян, Ерик Юргас, Димитър Димитров. Те изпълниха уникална комбинация от различни произведения – шотландската народна песен „Старите приятели“, серенада на Йозеф Хайдн и английската народна песен „Зелените поля“, а за финал направиха интерпретация на „Nothing Else Matters“ на Metallica с флейта. С тежката задача на посланици бяха натоварени и двама от най-редовните читатели в библиотеката Симона Младенова и Калоян Радославов. Като за финал Ирина Атанасова от Музикалното училище в Русе изпълни „Двугласна инвенция“ на Йохан Себастиан Бах и Соната номер 1 на Хайдн.

Официален гост на събитието беше г-жа Ирена Петрова – Директор на Дирекция „Образование и култура“ при община Русе. Тя приветства всички гости.
„Гордейте се, че сте българи. България и българите са дали светлина – четмо и писмо на всички славянски народи. Много се радваме, че Русе е най-четящият град в национален мащаб. Това е невероятна визитка и много градове биха искали да носят тази титла.“ – заяви г-жа Петрова.

Турнето продължава. Очаквайте ни и в:

  • 26.05.2014 г. – Разград – Среща на „Забавното лятно четене“ и децата в Регионална библиотека Разград;
  • 27.05.2014 г. – Шумен – Среща на „Забавното лятно четене“ и децата в Регионална библиотека Шумен;
  • 27.05.2014 г. – Добрич – Среща на „Забавното лятно четене“ и децата в Регионална библиотека Добрич;
  • 28.05.2014 г. – Велико Търново – Среща на „Забавното лятно четене“ и децата в Регионална библиотека Велико Търново;
  • 30.05.2014 г. – София – „Забавното лятно четене“ 2014 стартира в София.

Генерален спонсор на кампанията е „ЧЕЗ България“.

Институционални партньори:
Столична библиотека
Българска библиотечно-информационна асоциация
Заедно в час
Издателство „Ентусиаст“

Кампанията се провежда с подкрепата на UNICEF

Комуникационен партньор е CIVITAS

Медийни партньори:
Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg, KIDS Programata, GreenWich, БНР, BTV, BTV Lady и BTV COMEDY.

Още снимки от събитието можете да видите тук!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град