новини детски

Начало | новини детски | Хумористичен роман за деца, манга и антиутопия радват българските читатели

Хумористичен роман за деца, манга и антиутопия радват българските читатели

Аз детето | 2023-02-22

Три нови заглавия на издателство Artline Studios ще привлекат интереса на почитателите на фантастичните жанрове – от най-малките до най-големите. „Скункс и Язовец“ е хумористичен роман за деца, написан от Ейми Тимбърлейк и с илюстрации на Джон Класен. „Радиант“ от Тони Валенте е първият том на хитовата френска манга, завладяла Япония. „Моментикон“ е постапокалиптичен роман, отвеждащ читателите в бъдеще, в което светът е претърпял унищожителен катаклизъм.

„Скункс и Язовец“ от Ейми Тимбърлейк

Носителката на награда „Джон Нюбери“ Ейми Тимбърлейк поднася на читателите забавната история на Скункс и Язовец – двама съквартиранти по неволя. „Скункс и Язовец“ е хумористичен роман за деца, включващ 6 черно-бели илюстрации от канадския илюстратор Джон Класен. Книгата е история за толерантността и приемането на различията. Тя е насочена към младите читатели, но е изпълнена с голяма доза остроумие, хумор и мъдрост, които ще допаднат и на възрастните.

Истината е, че никой не иска Скункс в къщата си, но той вече е новият съквартирант на Язовец. „Аз готвя. Ти почистваш. Такъв е Природният закон“, казва Скункс. Той изрича своите неписани правила, които всяват смут в подредения живот на Язовец. Когато Язовец с неохота допуска новия съквартирант в дома си (и в сърцето си), двамата герои постепенно откриват, че живеейки заедно, безвъзвратно са се променили.

Скункс и Язовец“ е дебютът на Ейми Тимбърлейк на българския пазар, но това не е първата ѝ завладяваща история. Книгите за млади читатели на авторката са носители на множество награди. Българските читатели познават художника Джон Класен като автор на текста и илюстрациите на книгата „Къде ми е шапката?“ и илюстратор на историите за „Пакс“. Той получава две от най-престижните награди за книгата „Това не е моята шапка“ – медалите „Калдекот“ и „Кейт Грийънуей“.

„Радиант“ от Тони Валенте

Популярният комиксов стил „манга“ се завръща на български с френското заглавие „Радиант“ от Тони Валенте. „Радиант“ е първото френско издание в жанра, което излиза в родината на мангата – Япония.

Главният герой в историята е момче на име Сет. То живее в свят, който е опустошен от чудовища, наречени немезиди. Сет се впуска в преследване на немезидите и няма да се спре пред нищо, докато не се пребори с всички. Динамичният сюжет, закачливият хумор и епичните битки са само част от силните елементи на историята, които я превръщат в хит сред читателите. Издателство Artline Studios, под чието лого преди излизаха мангите „Наруто“, Death Note и One Piece, възобновяват издаването на манга с първия том на „Радиант“. Преводач от френски е Венелин Пройков, който се е доказал като майстор на забавните истории с преводите си на комиксите за Астерикс и Обеликс.

В основата си manga, или навлезлия вече у нас термин „манга“, е комикс, създаден в японски стил. Характерно за него е, че се чете от дясно наляво. Мангата има почитатели от всички възрастови групи. Обикновено манга изданията са черно-бели, като често изключение правят кориците и първите няколко страници, които са пълноцветни. Оформлението на „Радиант“ следва същия принцип.

„Радиант“ е типичен представител на шонен (shonen) мангата – т. нар. момчешка манга в приключенски стил, насочена към юноши на възраст между 8 и 18 години. Това е най-популярният стил, характеризиращ се със зрелищни битки. Манга заглавия като „Наруто“ и „Ю-Ги-О!“ попадат в тази категория. Към момента в оригинал са излезли 17 тома от „Радиант“, а през 2018 г. благодарение на Studio Lurche мангата получи и екранизация като аниме.

„Моментикон“ от Андрю Калдекот

„Моментикон“ от Андрю Калдекот е постапокалиптичен роман, който отвежда читателите в бъдеще, в което светът е претърпял унищожителен катаклизъм. Издателство Artline Studios за пореден път изненадва аудиторията си с оригинално оформление на изданието – твърда щанцована корица с вложена рамка, в която читателите ще открият… хапче.

„Моментикон“ е първата част от планирана поредица. В историята на книгата светът се е превърнал в опасно място с токсична атмосфера, която е унищожила почти напълно живота на Земята, в това число и хората. Оцелелите обитават защитени от хитинови щитове куполи – собственост на последните две корпорации, които управляват човечеството. Двете корпорации си сътрудничат, но техните представи за бъдещето напълно се разминават, а примирието им е временно.

Далеч от териториите им е разположен куполът на Музея, където се съхраняват най-ценните произведения на изкуството от стария свят. Кураторът – млад мъж на име Фог, никога не е имал посетители. Всичко се променя, когато мистериозно хапче – моментикон, се появява в Музея и предизвиква серия от загадъчни събития. Фог и неочакваните му нови другари се впускат в отчаяна борба срещу тъмните сили, които застрашават и малкото, оцеляло след Падението. А времето изтича.

В сюжета на „Моментикон“ участват множество известни произведения на живописта и литературата, като едно от основните вдъхновения на автора е класиката „Алиса в страната на чудесата“. Чрез думите на своите герои Калдекот често засяга темата за значимостта на изкуството: „Никога не казвайте, че съм прав, когато става дума за изкуство, сър. Всъщност не го казвайте на никого. Не знаем почти нищо и така ми харесва. Когато човек си мисли, че знае всичко, мистерията изчезва, а заедно с нея и любовта.“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град