малък готвач
Хитът канелени рулца – ето как да си ги направим у дома
Те са навсякъде – продават ги навсякъде, има специални сладкарници само за тях, в интернет е пълно с хора от всякаква възраст, които се снимат с тях и обясняват колко са вкусни... Не, не говорим за котки или някакви дрехи, а за канелени рулца. Няма как да не сте чували за тях, както казахме – те са навсякъде. Но вместо да търсите специална сладкарница в която ги правят, можете да си ги приготвите сами у дома от нулата. Лесно е!
Тези лесни канелени рулца от нулата са идеални за начинаещи готвачи, защото изискват само 1 втасване. Всяко канелено рулце е изключително меко с най-вкусната канелена завъртеност!
Ще ви трябват:
За тестото:
- 2 и 3/4 чаши универсално брашно
- 1/4 чаша (50 г) бяла захар
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 3/4 чаша (180 мл) мляко
- 3 супени лъжици (43 г) несолено масло
- 2 и 1/4 чаени лъжички мая на кубче или 1 пакет суха мая
- 1 голямо яйце, на стайна температура
За пълнежа:
- 3 супени лъжици (43 г) несолено масло, разтопено
- 1/3 чаша (67 г) кафява захар
- 1 супена лъжица канела
За соса:
- 1 пакетче обикновено крема сирене на стайна температура
- 2 супени лъжици (28 г) несолено масло на стайна температура
- 2/3 чаша (80 г) захар
- 1 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия
Ето и как точно се приготвят:
Направете тестото: Разбийте брашното, захарта и солта заедно в голяма купа. Оставете настрани. Комбинирайте млякото и маслото заедно в топлоустойчива купа. Загрейте в микровълнова за около не повече от 2 минути или докато маслото се разтопи и сместа стане топла на допир, но не гореща. Разбийте маята, докато се разтвори, ако е на кубче с малко захар и малко вода в отделна чаша. Ако е на пакетче направо сипете в брашното. Добавете яйцето при брашното и разбъркайте със здрава гумена шпатула или дървена лъжица, или използвайте миксер на средна скорост. После добавете маята ако е на кубче и разбъркайте, докато се оформи меко тесто. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност. С набрашнени ръце омесете тестото за 3-5 минути. Трябва да получите гладка топка тесто. Ако тестото е супер меко или лепкаво, можете да добавите още малко брашно. Поставете в леко намазнена купа, покрийте хлабаво и оставете тестото да почине за около 10 минути.
Направете рулцата: След 10 минути разточете тестото на правоъгълник. Отгоре намажете с размекнатото масло. Смесете заедно канелата и кафявата захар. Поръсете върху цялото тесто. Навийте тестото. Нарежете на 10–12 равни рулца и подредете в тава за печене покрита с хартия за печене.
Втасване: Покрийте тавата с алуминиево фолио, найлоново фолио или чиста кухненска кърпа. Оставете рулцата да втасат в относително топла среда за 90 минути или докато удвоят обема си.
Изпечете рулцата: След като рулцата удвоят размера си, загрейте фурната до 190 градуса. Печете 24–27 минути или докато покафенеят леко. Ако забележите, че върховете стават твърде кафяви твърде бързо, покрийте тавата с алуминиево фолио и продължете да печете. Когато са готови извадете тавата от фурната, за да изстинат малко докато правите глазурата.
Направете глазурата или соса: В средна купа с помощта на миксер, разбийте крема сиренето на висока скорост, докато стане гладко и кремообразно. Добавете маслото и разбийте, докато стане гладко, след което сложете захарта и ванилията и бъркайте докато всичко стане на хубав крем. С помощта на шпатула или лъжица разпределете глазурата върху топлите рулца и сервирайте веднага.