забавна наука

Начало | забавна наука | „Хъбъл“ засне две сблъскващи се галактики

„Хъбъл“ засне две сблъскващи се галактики

Аз детето | 2019-03-12

„Хъбъл“ засне две сблъскващи се галактики

Милиони галактики във Вселената в момента се сблъскват. Две от тези галактики се виждат на снимка, направена от телескопа „Хъбъл“. За разлика от автомобилните катастрофи, сблъсъка на астероид с планета или междупланетните сблъсъци, които са мигновени, сблъсъците между галактики продължават милиони години. Това предоставя достатъчно време на астрономите и ползваните от тях наземни и космически телескопи, за да документират този феномен.

Астрономите кръстили NGC 6052 междугалактичния сблъсък на снимката, направена от „Хъбъл“. Когато за пръв път забелязал NGC 6052 през 1774 г., Уилям Хершел го класифицирал като галактика с неправилна форма. Учените сега знаят, че NGC 6052 не е една-единствена галактика със странна форма, а две галактики, като всяка от тях е притеглена от гравитацията на другата. „Много отдавна гравитацията събрала заедно двете галактики в хаотичното състояние, което сега наблюдаваме“, се казва в комюнике на Европейската космическа агенция. „Звездите от двете първоначални галактики сега следват нови траектории в резултат на новия гравитационен ефект.“

Двете галактики, които формират една цялост със странна форма, са кръстени NGC 6052A и NGC 6052B. Очертанията на всяка от тях скоро няма да се различават, а това свидетелства, че NGC 6052A и NGC 6052B са в последните етапи от сливането си.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град