забавна наука

Начало | забавна наука | Тениски, стикери... Как тези неща понякога светят в тъмното?

Тениски, стикери... Как тези неща понякога светят в тъмното?

Аз детето | 2019-02-21

Тениски, стикери... Как тези неща понякога светят в тъмното?

Страхуваш ли се от тъмното? Не се притеснявай толкова, доста от възрастните също се страхуват, но са се научили да не го показват толкова явно. Да не говорим, че когато е тъмно, някои неща наистина изглеждат леко страховито! Но веднага щом ги осветиш не изглеждат така страшно. Но какво ще кажете за нещата, които си светят в тъмното, а всъщност не би трябвало. Да-а-а-а, знаем, че забавните тениски с картинки, които светят не са страшни, но не е ли чудно как такива неща светят. Ето това е истински интересното и странно нещо в тъмното! И колкото и да е интересно и впечатляващо – познайте какво – това не е магия. Чиста и проста наука си е!

Светенето в тъмното, известно също и като луминесценция, просто изисква химикали, които съхраняват енергия, когато са изложени на светлина. Тези специални вещества се наричат фосфори. Затова този вид светене понякога се нарича и фосфоресценция. Фосфорът излъчва видима светлина след като е бил захранен. Това означава, че трябва да изложите предметите на светлина за известно време, преди те да светят в тъмното. След това фосфорът бавно освобождава запазената си енергия с течение на времето. Когато освобождава енергията, той излъчва малки количества светлина, които виждаме като обект, който свети.

Понякога обектите, които светят в тъмното, ще светят много слабо за кратко време. Често трябва да ги поставите на много тъмно място, за да видите слабата им зелена светлина. По-новите елементи, които светят в тъмното, могат да светят по-ярко в продължение на няколко часа. През годините химиците са създали хиляди химически съединения, които действат като фосфори. За играчките, които светят в тъмнина, производителите търсят фосфори, които могат да бъдат захранени от нормална светлина и тяхното сияние да продължава възможно най-дълго. За да направят играчките, които светят в тъмното, производителите смесват избрания от тях фосфор в пластмаса и след това го оформят до желаната форма. Две от най-често срещаните фосфори в играчките, които светят в тъмното, са цинков сулфид и стронциев алуминат.

Знайте обаче, че има и няколко други вида луминесценция. Хемилуминесценцията, например, прави обекта да свети в тъмното поради химическа реакция. Когато реагират два отделни химикала, те произвеждат енергия, която впоследствие се освобождава, създавайки сияние. Радиолуминесценцията пък използва фосфори, които се зареждат постоянно, като към тях се добавя радиоактивен елемент като радий, а някои същества, като светулки и медузи, имат в себе си химикали, които ги карат да светят. Някои от тези същества светят за защита или за да привличат приятели.

Снимка: Az-deteto.bgКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град