забавна наука

Начало | забавна наука | Как мислите, дали наистина топлият въздух винаги се издига нагоре?

Как мислите, дали наистина топлият въздух винаги се издига нагоре?

Аз детето | 2019-04-03

Как мислите, дали наистина топлият въздух винаги се издига нагоре?

На кой етаж е апартаментът в който живеете или пък живеят вашите приятели, роднини? Дали сте забелязали, че през най-горещите дни на лятото, тези които живеят на по-горните етажи винаги се оплакват от ужасната горещина, а пък тези на по-долните твърдят, че не е чак толкова горещо. Това е доста интересен феномен след като температурата е една и съща, както и слънчевата светлина. В мазето пък е още по-хладно! Какво се случва тук? Дали въздухът по-нагоре е по-топъл, защото е по-близо до Слънцето или пък има някаква странна магия? Нито едно от двете – това си е проста наука. За да разберете как става точно това – нека да ви обясним всичко интересно за въздуха около нас. Просто продължавайте да четете!

Чували ли сте някой да казва, че по-високите температури на горния етаж са резултат от издигането на горещия въздух? Това е абсолютната истина! Горещият въздух се издига, но няма нищо общо с приближаването към Слънцето. Горещият въздух лети нагоре, защото газовете се разширяват, докато се нагряват. Когато въздухът се нагрява и разширява, неговата плътност също намалява. По-топлия, по-малко плътен въздух отива на върха, а по-студеният, по-плътен въздух остава под него. Това създава плаваща сила, която кара по-топлия въздух да се издига.

Това е самата наука, която обяснява как летят балоните с горещ въздух. Балонът „улавя“ въздуха, който се нагрява под балона. Горещият въздух изпълва балона и неговата плавателна сила повдига балона с горещ въздух високо в небето. Докато науката за нагряване на въздуха изглежда много проста, тя може да изглежда малко противоречива, особено за планинските катерачи. Ако някога сте се катерили по планина или сте се изкачвали на върха на планината знаете едно нещо: обикновено е много по-студено на върха на планината, отколкото е долу. Какво става тук? Ако горещият въздух се издига, не трябва ли въздухът на върха на планината да е наистина топъл? Опитът ни казва друго. Колкото по-нависоко е въздухът, толкова по-студен е. Толкова е странно, но за щастие, науката отново ни дава отговор.

Когато въздухът се нагрява и става по-малко плътен, той се издига все по-нагоре. Тъй като достига по-големи височини, той среща по-малко въздушно налягане. По-ниското налягане на въздуха при по-високи нива позволява въздухът да се разширява още повече. Тъй като продължава да се разширява, започва да се охлажда. Когато се охлади, той ще отиде на по-ниска височина, където ще срещне по-високо налягане и ще започне да се свива и накрая ще се затопли отново. Този процес продължава и продължава. Всъщност движението на въздуха нагоре и надолу по цялата атмосфера е отговорно за промените във времето навън. По-ниските налягания на въздуха съответстват на по-ниските температури, докато по-високите налягания на въздуха отговарят за по-високите температури.

Когато се изкачите до върха на планината, въздухът нагоре се е разширил до точката, където е под много по-ниско налягане в сравнение с останалия въздух и в резултат на това температурата му е много по-ниска. Докато слизате, вие се сблъсквате с въздух, който е по-компактен (по-високо налягане на въздуха) и в резултат на това е по-топъл.

Прочетете и още някои интересни неща за въздуха:
Защо самолетите оставят бели следи в небето?
Интересен въпрос: мамо, мамо я кажи колко... въздухът тежи?
Колко студен е студеният фронт?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град