забавна наука

Начало | забавна наука | Колко студен е студеният фронт?

Колко студен е студеният фронт?

Аз детето | 2019-02-11

Колко студен е студеният фронт?

Знаете ли, че в момента към вас с пълна сила се движи един студен фронт... Не се притеснявайте обаче, това се случва често и студеният фронт не е кодово име на суперзлодей или някакво извънземно. Понякога така ни звучи и на нас, но всъщност си е съвсем обикновено явление за нашата планета. Даже ако се интересувате от времето навън и гледате прогнозата, сигурно сте чували и самите синоптици да използват това словосъчетание. В метеорологичните среди фронт се нарича границата между въздушните маси с различни температури. Студен фронт е маса с по-хладен въздух, който изтласква по-топлия въздух пред него. Тъй като студеният фронт се мести, той измества по-топлия въздух на нивото на земята. По-хладният въздух е по-плътен от топлия въздух, така че избутва топлия въздух по-високо в атмосферата. Температурните промени по границата на студения/топъл фронт могат да надвишават 10° C. Тъй като топлия въздух се издига, той предизвиква зона на ниско налягане по протежение на студения фронт. Топлият въздух се охлажда, когато се издига и често става на влажни капчици.

Ако има достатъчно влага, по края на студения фронт може да се образува тясна линия от гръмотевични бури и дъжд. Ако границата на студения фронт е нестабилна, гръмотевичните бури са по-вероятни. Много нестабилни студени фронтове могат да предизвикат бури, градушка и дори смерч (торнадо). Студените фронтове обикновено се движат от северозапад към югоизток. Те са най-силни през пролетта и есента и най-слаби през лятото. Освен дъжд и гръмотевични бури, те носят и силни студени ветрове. Зимните студени фронтове може да не предизвикат никакви валежи, ако няма достатъчно влага във въздуха. Ако има влага във въздуха обаче, един студен фронт може да доведе до значителен снеговалеж.

Студените фронтове се движат много по-бързо от топлите фронтове и могат да причинят по-резки промени във времето. Когато преминава студен фронт, ще забележите, че температурите падат бързо. Ако гледате прогнозата за времето можете да видите студения фронт като маркиран с плътна синя линия. Синята линия, маркираща студения фронт, може също да включва триъгълници, сочещи посоката в която се движи.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град