забавна наука

Начало | забавна наука | Да се разходим из света на екзопланетите

Да се разходим из света на екзопланетите

Аз детето | 2019-04-18

Да се разходим из света на екзопланетите

Обичате ли да научавате интересни неща за планетите? Ние също! Толкова е интересно да разбираш дали и на другите планети небето е синьо и дали въобще има небе. Как изглеждат по-точно и от какво са съставени. Днес обаче ви каним в нашия виртуален космически кораб за една малко по-различна планетна екскурзия. Знаем, че сте чели, чували и учили прекалено много за Юпитер, Марс, Плутон и всички останали планети от нашата Слънчева система. Но знаете ли нещо повече за екзопланетите? Не? А би било интересно, те са не по-малко впечатляващи и определено заслужават вниманието ви. Така че настанете се удобно, не пипайте онова голямо червено копче до вас и нека отпътуваме.

Първо нека ви кажем какво точно са екзопланетите. Чувайки този термин повечето хора смятат, че това са някакви малки планети, или пък не са точно планети, или е нещо, което прилича на планета, но не е. Трябва да знаете, че това са си съвсем истински планети и просто пред тях е добавено едно „екзо“, за да се различават от тези, които обикалят около Слънцето. Екзопланетите просто не обикалят около Слънцето и затова се наричат така. Към днешна дата са открити много екзопланети, – някои от тях са по-големи от Юпитер, а други са по-малки дори и от Луната. Така и доста от тези екзопланети обикалят около звездите си на различни разстояния. Някои са толкова близо, че температурата на повърхността им може да стопи желязо, но се допуска, че дори там е възможно да има някакъв живот. Но все още нищо не е доказано.

Затова пък учените научават все повече и повече за тях и ето ви някои интересни факти за най-добре изучените екзопланети.

55 CANCRI E

„Диамантената планета“ препуска около своята звезда само за 18 часа. Намира се в съзвездието Рак на около 40 светлинни години. Това е звезда, която би могла да се наблюдава с невъоръжено око. Температурите на повърхността ѝ достигат до 1648 градуса по Целзий и вероятно е покрита с графит и диамант. Това е първият ни поглед към скалист свят с коренно различна химия от Земята.

KEPLER-22B

Планета с евентуално обитаема зона с възможност за съществуване на вода. Намира се на 600 светлинни години от Земята, в съзвездието „Лебед“. Обикаля своята звезда за период от 290 дни и има радиус около 2-4 пъти колкото земния. Не е ясно дали повърхността на планетата е скалиста, газообразна или течна. Ако орбитата ѝ е силно елиптична, както на много екзопланети, е възможно да съществуват екстремни температурни разлики на повърхността ѝ, което я прави негостоприемна.

HD 209458 B

Това е първата планета, която е видяна да преминава транзитно пред звездата си и чиято светлина е засечена директно. Намира се в съзвездието „Пегас“, на около 150 светлинни години от Слънчевата система. Има обем 2,5 пъти по-голям от Юпитер и представлява газов гигант. Открита е атмосфера със съдържание на водни пари.

51 PEGASI B

Тази гигантска планета, чиято маса е около половината от масата на Юпитер, обикаля около своята звезда за четири дни. Тя е много по-близо до нея, отколкото Меркурий до Слънцето. Наличието на огромна маса толкова близо до звездата си се счита за аномалия – факт, несъвместим с теориите за формирането на планетата. 51 Pegasi b е първата потвърдена екзопланета около подобна на слънцето звезда – откритие, което предоставя ново поле за изследвания.

COROT 7B

Първата супер-земя, идентифицирана като скалиста екзопланета. Намира се в съзвездието „Еднорог“, на 489 светлинни години от Земята. Диаметърът ѝ е 1,58 пъти по-малък от земния и орбитира около звездата си за 20 часа. CoRoT 7b дава надежда за съществуването на светове като Земята и че търсенето на потенциално обитаеми скалисти планети може да бъде ползотворно.

KEPLER-16B

Kepler-16b е първата планета, която орбитира около две звезди, с период от 229 дни. Тя се движи на ръба на обитаемата зона. Предполага се, че е газов гигант с температура на повърхността от -150 °C до -70 °C. Планетата, която обикаля около две звезди, е ключов момент във филма „Междузвездни войни“. Според Джон Нол, специалист по визуалните ефекти, „науката е по-странна и необикновена от измислицата“.

Още любопитни неща за космоса можете да научите тук!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град