Инициативи

Начало | Инициативи | Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота

Аз детето | 2024-04-25

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота

Тази събота – 27 април, за осма поредна година ще се проведе кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) „Ние броим врабчетата“. В нея може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа и запише броя и вида на наблюдаваните врабчета на сайта на дружеството.

Тази година БДЗП се обръща не само към хората, а и към самите врабчета с молба да се явят в деня на преброяването. За целта на 24 април екипи и доброволци на Дружеството поставят първите в България билбордове за врабчета, съобразени с техните размери и с местата, които обитават в градска среда, като Градинката пред Народния театър и Царската градина в София. Билбордовете са изработени от щадящи природата материали. В инициативата, която цели да привлече вниманието на хората към тези любими птици, които виждаме все по-рядко, се включва и актрисата Йоанна Темелкова.

Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско. Броенето ще помогне да се установят численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас. Кампанията се провежда ежегодно, за да се установи какви са трайните тенденции в популациите им и причините за тези тенденции.

Деца и възрастни могат да се включат в преброяването тази събота, като за целта е необходимо да се избере конкретно място (междублоково пространство, градинка, двор, парк и т. н.) и да се преброят наблюдаваните врабчета само за 10 минути в периода между 9 и 12 часа. Важно е да се посочи и ако на конкретното място липсват врабчета. Цялата информация за лесното разпознаване на видовете врабчета и за самото преброяване е на сайта БДЗП, както и във Facebook събитието.

През 2023 г. БДЗП представи резултатите от 19-годишно проучване на широко разпространените видове птици в България, което показа спад от 52% в популацията на домашното врабче у нас. Градските птици са най-добрият показател за това в каква среда живеем и ние, хората.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град