Инициативи

Начало | Инициативи | Български ученици гледат и създават филми в помощ на борбата с климатичните промени

Български ученици гледат и създават филми в помощ на борбата с климатичните промени

Аз детето | 2024-05-09

Български ученици гледат и създават филми в помощ на борбата с климатичните промени

Филмови прожекции, кино дебати, практически работилници за разказване на истории, за видеозаснемане и монтаж и още игри, театрални постановки и майсторски класове са част от предложенията в програмата, в която ще се включат над 500 български ученици на възраст между 13 и 18 години, благодарение на новата инициатива „Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството“, подкрепена от европейската мрежа на културните институти EUNIC, българският EUNIC клъстер и с организатор Сдружение Арте Урбана Колектив.

Целите на инициативата са екообразование и окуражаване на младите хора от различни точки на страната да използват аудиовизуалните медии за отправяне на послания, заемайки активна гражданска позиция и представяйки вдъхновяващ пример от своя регион.

Проектът „Научи, разкажи, заснеми!“ ще се проведе във Видин, Троян и с. Кърпачево и ще протече на три етапа във всяко населено място, уточняват координаторите Еви Карагеоргу и Ралица Асенова, добре познати у нас с киноинициативите си за младежи „Срещи на младото европейско кино“, „Кино в училище“ и др.

През първия етап (15 – 29 май) на „Научи, разкажи, заснеми“, на младежите от с. Кърпачево (15-16 май), Видин (27-28 май) и Троян (28-29 май) ще бъдат представени прожекции на две късометражни програми от филми с въздействащи социални и обществени послания. Те ще въведат учениците в темите за опазването на околната среда и изменението на климата, ще им представят съвременен и творчески прочит на значението им. Всяка програма ще бъде последвана от дискусия и семинар със специален гост, свързани с филмите. Те ще дадат възможност на младите участници да се запознаят по-задълбочено с темите и да ги свържат с тяхното населено място.

Сред избраните заглавия, които ще бъдат част от проекта са „Flores“ (Цветя) на португалския режисьор Жорже Жакоме, филм за инвазията на едно... цвете! Хортензии завладяват португалски острови и принуждават изселването на населението. И още: „Пътят винаги е различен“ (Австрия) на известния документалист Оливер Реслер, който заснема филм за окупацията на една гора от хора, които искат да спрат нейното обезлесяване от енергийна компания.

В програмата попада и „Аз съм Грета“ (Швеция/Германия/Великобритания): историята на една от най-известните активистки, бореща се за политически промени в името на планетата ни. И още: „Когато доматите срещнаха Вагнер“ (Гърция, реж. Мариана Економу) – история за възрастни хора в Гърция, които искат да станат част от световната икономика с тяхното производство на биодомати; „Синият тигър“ (Чехия, реж. Петър Укропец), който споделя историята на момиче, което иска да спаси ботаническата градина в града, в който живее. В програмата са включени още документални, експериментални и анимационни филми от Унгария, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Италия, Германия.

След прожекциите и дискусиите, учениците ще имат възможност сами да влязат в ролята на творци. През лятната ваканция са предвидени специални младежки кинолагери, както следва в Троян (1-5 юли), с. Кърпачево (8-12 юли) и Видин (19-23 август). В рамките на пет дни ще бъдат проведени практически работилници за създаване на оригинални истории и заснемането им в кратко визуално есе върху избрана екологична тема, свързана с района или населеното място. Гост-ментори ще бъдат кинорежисьорката Слава Дойчева, театралният режисьор, актьор и провеждащ уъркшопи Димитър Узунов и още Даниел Симеонов и Мария Дачева, експерти в програма „Кино в училище“ на Арте Урбана Колектив.

Големият финал на „Научи, разкажи, заснеми!“ ще се състои тази есен в трите населени места и ще представлява цял ден, посветен на опазването на околната среда. Програмата ще включва специални събития за деца, представяне на кратките филми, заснети от учениците в рамките на проекта, прожекция на филм с последваща дискусия или майсторски клас на неговия режисьор, артистични лекции и театрални постановки на научна тема. Очаквайте подробности!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град