любими герои

Начало | любими герои | Франклин – любимото костенурче е вече 15 години в България

Франклин – любимото костенурче е вече 15 години в България

Аз детето | 2017-10-13

Франклин – любимото костенурче е вече 15 години в България

Той се изказва забавно, задава умни въпроси и много обича да играе. Той е най-известното, най-сладкото и най-обичано костенурче в целия свят. Той е Франклин и днес има много специален празник. Точно на тази дата преди 15 години Франклин за първи път се запознава с българските деца и проговаря на български. През 2002 година на български излизат първите три книжки от поредицата за Франклин – „Франклин се загуби“, „Бързай, Франклин“ и „Франклин се учи да играе футбол“. От тогава до сега, вече 15 години, костенурчето продължава да е любимец и на българските деца. В която и книжарница да влезете, със сигурност от някоя корица ще ви се усмихне Франклин с неизменната си червена шапка и червена кърпа на врата.

Затова на този специален ден няма как да не споделим малко интересна информация за Франклин! Знаете ли, че Франклин се появява в далечната 1986 година в Торонто, Канада. Първата история, която Полет Буржоа разказва за него, е „Франклин се страхува от тъмнината“. Появата ѝ на бял свят обаче никак не е лесна. Ръкописът на Полет е отхвърлен от шест издателства, преди редакторите на „КидсКан Прес“ да се заинтересуват от него. След като историята е пренаписана още няколко пъти, илюстраторката Бренда Кларк е натоварена със задачата да даде образ на симпатичното костенурче. „Най-трудно ми беше да измисля как да изглежда Франклин, споделя Бренда. Той е костенурка, но заедно с това играе, тича, храни се, рисува като всяко дете. Той е ту радостен, ту тъжен, ту изплашен... и ми се искаше всички тези емоции да са видими. Направих доста предварителни скици, преди най-накрая да се спра на този Франклин, когото децата познават – хем е истинско костенурче, хем може да ходи на два крака...“ За по-малко от една година от първата книжка са продадени повече от 10 000 копия.

Една по една идват и следващите истории за Франклин. Книжка след книжка пред малките читатели се появява светът на симпатичното костенурче – неговото семейство и приятелите му, съседите, нещата, които харесва и които не харесва, любимите му играчки, страховете му, радостите му, притесненията му. И заедно с него децата научават как да се справят със страха си от тъмнината, с лошите си настроения, с плашещите гръмотевици, с тръгването на училище, научават се да подреждат стаята си, да се забавляват, но и да се грижат за близките и приятелите си. Когато си придружен от приятел, всичко е по-лесно. Сигурно и затова Франклин бързо се превръща в любимец на милиони деца по света.

Може би в думите на авторката Полет Буржоа: „повечето от историите за Франклин са истории, които самата аз съм преживяла в детството си или пък съм преживяла с децата си. Франклин е просто едно дете, което понякога е радостно, друг път – тъжно, понякога постъпва правилно, друг път – не... като всеки един от нас.“ Затова и децата му се доверяват. Франклин не само може да брои от едно до десет и обратно, не само може сам – и то съвсем сам! – да откопчава и закопчава копчетата на якето си, но и да помага на малчуганите да пораснат. С любов и с доброта.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град