любими герои

Начало | любими герои | Фердинанд – бикът, който обича да души цветя

Фердинанд – бикът, който обича да души цветя

Мирела Любенова | 2017-12-14

Фердинанд – бикът, който обича да души цветя

Какво или по-точно кого си представяте, когато чуете името Фердинанд? По всяка вероятност като повечето хора по света се сещате за някой величествен крал, смел рицар или невероятно красив принц, който организира бал! Може в главата ви да се прокрадват и образи на смело и добродушно куче или пък дори красиво коте! Само дето при нито един от тези случай няма да познаете. Най-известният носител на това име е бик. При това доста страшен и силен бик... Поне на външен вид!

Още от малък Фердинанд изглежда страшен и много, ама много ядосан – мечтата на всеки бикоборец и собственик на бикове. Нали всички сме свикнали тези животни да са такива. Само дето има един голям проблем – нашият бик просто изглежда така. В действителност външният вид въобще не отговаря ни най-малко на характера му. Фердинанд е най-милото и най-сладурско животинче, което можете да видите на тази земя. Той обича да се припича на слънце, да гледа как наоколо летят шарени пеперудки, да слуша чуруликането на птиците и да вдъхва от аромата на всички цветя, които срещне по пътя си. Такъв си е още от бебе! Точно затова в стадото му често бива подиграван. Фердинанд обаче запазва положителното си отношение към живота и продължава да се радва на всичко около себе си. Така той расте щастлив и спокоен. Докато един ден не се намесват хората. Често се случва така, че те провалят почти всичко. Всъщност този път те просто са объркани, защото виждат вече младият и още по-силен бик яростно да тича към тях. Тогава решават, че това е точното животно, което търсят за своите кориди в Мадрид. Само дето малко грешат, защото бикът в този момент въобще не е бил ядосан – той просто е бързал да излезе навън, за да посрещне пролетта.

Ех, горкият Фердинанд... Колкото и да се опитва да обясни на хората, че е адски дружелюбен и че никога не би наранил никого той е обявен за свиреп звяр и край. Заловен е и е закаран в тренировъчен лагер за бикове, които след това да бъдат изведени на арената за прословутите кориди. Добродушният бик обаче твърдо е решен да се върне при своите стопани и затова се впуска в едно невероятно пътешествие и приключение. Пътят му е наистина интересен и го среща с много нови приятели и премеждия. Ето това е историята на Фердинанд... Чакайте, нима това е краят, сигурно се чудите сега. Не, съвсем не е. Това е просто началото, но останалото ви предлагаме да прочетете сами или в краен случай да гледате филма със заглавие „Бикът Фердинанд“.

Това е една вълшебна приказка за това доколко не трябва да съдим за някого по външния му вид. Историята на Фердинанд покорява с посланията си милиони читатели вече повече от 70 години. Книгата на Мънро Лийф с илюстрации на неговия приятел, художника Робърт Лоусън, е публикувана за първи път през 1936 г. Тя моментално се превръща в тотален бестселър. Още през 1938 г. от нея се продават по 3000 копия седмично. Така тя става най-продаваната книга в Америка и дори изпреварва вечната класика „Отнесени от вихъра“. Списание „Time“ пък я включва в своя списък на „100-те най-добри детски книги на всички времена“. Няма по-добро доказателство от това, че книгата и добрякът Фердинанд са изключителни!Коментари
1 коментар

Ивайла Христова, 11 г.,

Публикувано на 13.06.2018

Когато за първи път , гледах това детско филмче - на някои моменти плаках ! Примерно , когато взеха Фердинанд от момиченцето ! Това филмче много ми хареса!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град