сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Фигурки от солено тесто направи и със звездна красота елхичката си окичи

Фигурки от солено тесто направи и със звездна красота елхичката си окичи

Аз детето | 2018-12-14

Фигурки от солено тесто направи и със звездна красота елхичката си окичи

Каквото и да си мислите ще ви кажем категорично, че соленото тесто е най-прекрасният и подходящ материал за създаване на различни красиви неща. Включително и на коледни играчки! Може и да ви се струва странно да правиш играчки от тесто, но родителите ви, а даже и баба и дядо ще ви кажат, че това е любимият материал на децата от много години насам. Ние дори имахме часове по, както се наричаше тогава, трудово обучение, в което учителката ни караше да си правим различни фигурки от същото тесто и това беше най-обичаният час от всички ученици. Подобни фигурки се правят лесно и затова можете да подарите по една или две на любимите си преподаватели и съученици. Знаете ли колко ще се хареса това на всички. Ще ви зарази с добро настроение точно преди празниците, както вас, така и всички в училище. Освен това ще станете най-готиния там! Пък дори и да решите да си оставите фигурките за вас пак си е чудесно. Те ще донесат на елхата ви нова красота, освен това, когато правиш коледен орнамент от солено тесто, никога не можеш да сгрешиш. Той винаги става красив!

Този път решихме да ви кажем как да си направите звездички – симпатични и приятни за окото, но разбира се ако се вдъхновите, както разбрахте, от солено тесто можете да си направите каквото искате. Но конкретно за тези симпатични звездички ще ви трябват:

  • 1 чаена чаша сол
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена чаша вода
  • форма за сладки звездичка – една по-голяма и една по-малка
  • панделка
  • малко звънче или мънисто
  • купа
  • лъжица
  • тава

Само трябва да ви вметнем, че независимо от думата тесто тези творения не стават за хапване – те са просто за украса! Ето и как точно се правят:

Първо трябва да направите тестото – все пак то е в основата на всичко. За целта в купа сипете солта и брашното и разбъркайте.

След това малко по малко добавяйте от водата и продължавайте да разбърквате.

Тестото ви трябва да прилича на истинско тесто – да не е лепкаво и да не е разтегливо. Така че ако се е получило такова супер сте. Ако пък не – случва се и на най-добрите, просто добавете още брашно ако лепне или още вода ако е прекалено твърдо и няма как да не се получи.

После извадете тестото от купата – поставете го на масата и притискайте и мачкайте, докато получите мека бяла топка, като пластилин. Това се постига с поне 5-10 минути месене. После просто намачкайте тестото с ръце, за да го изтъните. И можете да режете звездичките. Ние искахме да ги направим по-различни, затова използвахме малка и голяма формичка. Първо поставяхме голямата, а след това и малката вътре в нея. Но вие можете да направите и нещо друго ако решите.

Когато приключите със звездичките ги наредете в тава за печене и ги поставете в топла стая. Най-добре близо до парното. Така ги оставете поне за два дни, за да изсъхне тестото. По принцип можете да го изпечете и във фурната, но е по-сложно и затова смятаме, че този начин си е идеален.

Накрая просто вържете на всяка звездичка панделка. По желание можете преди това да сложите на панделката и малко звънче или мънисто за по-коледно. Това е всичко! Не можете да отречете, че са красиви, нали? И бъдете сигурни, че вашите ще станат такива!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град