интересно

Начало | интересно | Деца представиха своите идеи за по-добра София

Деца представиха своите идеи за по-добра София

Аз детето | 2009-12-03

Над 100 деца събра УНИЦЕФ на дискусия за техните права под надслов "Моите стъпки към моята София". Водещата тема в дискусията беше „Нека има повече щастливи деца в София".
Събитието се проведе в чест на двадесетата годишнина от създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето на 20 ноември 1999г.

Участие в инициативата взеха: г-жа Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България и  г-жа Ева Борисова, Национална мрежа за децата. Специален гост на дискусията беше г-жа Мария Минчева, представител на Консултативния съвет по образование към Столична община, която заяви своята ангажираност в подкрепа на детското включване.

Целта на срещата беше да запознае децата и младежите с техните права чрез интерактивни методи, които насърчават участието им в процеса на вземане на решения. Дискусията, организирана от УНИЦЕФ България в партньорство с Националната мрежа за децата, бе базирана на метода „отворено пространство”.
Основен акцент в обсъжданията бе пълноценното и активно участие на децата в изграждане на една по-добра София. Участниците имаха възможност да изразят своите позиции по въпроси, които искрено ги вълнуват на „пазара на идеи”. Сред водещите теми бяха: детските площадки в столицата, спортните игрища, места за творчество и забавление за децата.

Около всяка идея се формираха малки групи, в които се проведоха оживени дискусии. В заключителния етап на събитието координаторите на групите представиха своите конкретни предложения и препоръки пред всички участници:
Сред най-оригиналните идеи беше създаването на герб на София от цветя в близост до летището, който да бъде видим от самолет.

Почитателите на спорта се застъпиха за изграждане и поддържане на футболно игрище в район Триадица, което да се охранява и заключва вечер.

Младите творци изложиха своите идеи за повече възможности за творчество в града, т. нар. „street art” (улично изкуство). Планът за действие включваше създаване на специални стени за графити, които да се пребоядисват всяка седмица, изграждане на сцени и рампи за състезания.

Много от децата се обединиха около идеята за изграждане на чешма в Южния парк. Сред основните задачи в тази насока бяха намиране на архитект – доброволец и организиране на официално откриване в присъствието на медии.

Друга притегателна идея за участниците беше "Да си върнем София Ленд". Децата, които се застъпиха за възстановяването на увеселителния парк, предложиха популяризиране на идеята чрез медиите, организиране на велопоход около София Ленд, детски  протест и подписка в подкрепа на инициативата, разпространение на плакати на публични места, както и набиране на дарения.

Сериозен се оказа проблемът с липсата на шкафчета в училищата, където децата да съхраняват своите дрехи и учебници. Инициаторите на това предложение решиха да потърсят съдействие от директори, учители и родители.

Младите природозащитници предложиха почистване на квартал Дианабад с помощта на доброволци.

На последно място, но не по значение, беше представена идеята за „повече щастливи деца в София”. Децата видяха изпълнението на тази нелека цел в създаването на добри условия за отдих и забавления, като изграждане и поддръжка на детски площадки за игра и чисти зелени градинки с цветя.

Конкретните предложения, формулирани в резултат на срещата, бяха представени в Столична община, която преди броени дни бе отличена с титлата „приятел на детето”. Г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община,  прие препоръките на децата за по- добра София с думите: „Подкрепям идеите ви и обещавам да направя всичко възможно, за да станат реалност”.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град