интересно

Начало | интересно | Моите преживявания в Турция

Моите преживявания в Турция

Десислава Димитрова | 2010-01-29

Начално училище “Цани Гинчев”, гр. Лясковец има щастливата възможност да участва в международен проект за многостранни училищни партньорства “Танцувай с нас”, по програма “Учене през целия живот”, секторна програма “Коменски”. В него участват представители – начални училища от Турция, Португалия, Испания и Полша. Проектът е финансиран от Център за развитие на човешките ресурси и е с двугодишен срок на изпълнение.
През периода от 10 октомври 2009 г. до 17 октомври 2009 г. се проведе втората работна визита, чийто домакин бе начално училище от гр. Алтинекин, Турция. В нея взеха участие третокласниците Габриела Карчева, Десислава Димитрова, Йоана Йорданова, Даниел Тодоров и Величко Павлов. Освен ученици, във визитата участва г-жа Зоя Комитова – представител на Регионален инспекторат по образование – Велико Търново, който е асоцииран партньор на училището по проекта, директорът на училището – г-жа Диана Петкова, заедно с преподавателите г-жа Лидия Илиева, г-жа Марийка Сухлоева и г-жа Мариана Жилиева.
За вълнуващите преживявания по време на работната визита в Турция разказва ученичката Десислава Димитрова:
Непосредствено след началото на учебната година започна трескава подготовка за предстоящото ни представяне. Всеки ден тренирахме и танцувахме неуморно. Разучихме турски национален танц. С общи усилия приготвихме необходимите реквизити за танците.
С нетърпение очаквахме деня на тръгване – 10. 10. 2009 г.. Вълненията тепърва предстояха. Само 10 годишни, а пред нас стоеше нелеката задача достойно да представим нашето училище, родния ни град – Лясковец и не на последно място нашата страна – България.
Първата нощ спахме в град Гебсе, близо до Истанбул. Там пристигнахме късно вечерта.
На сутринта продължихме пътя си и стигнахме до град Кония. Настанихме се в хотел “Бера”. Всичко бе много прекрасно. Чувствахме се като “Алиса в страната на чудесата”.
Вечерта се запознахме с партньорите от Турция, Полша, Испания. По-късно посрещнахме групата от Португалия. Това бяха нашите първи международни запознанства. Бързо се сприятелихме с децата от другите държави.
На 12. 10. 2009 год. в гр. Алтинекин се проведе информационна среща. Чрез презентация домакините ни запознаха с образователната система на Турция и с организацията на образователно-възпитателния процес в училището в гр. Алтинекин.
След това отидохме в училището-домакин. За няколко часа бяхме ученици в турското училище. Какво незабравимо преживяване! Интересни ни бяха буквите, които старателно се опитваха да пишат малките турски първокласници. Всички ученици бяха облечени в униформи. Тъй като трудно се разбирахме чрез езика, открихме, че можем да комуникираме чрез песента и танца. Затананикахме си наша песничка и вмигом разбрахме, че ни пригласят и нашите турски приятели. Присъединиха се и полячетата. За спомен си разменихме подаръци.
Предстоеше най-вълнуващият ден – 13. 10. 2009 г.. Ден, в който трябваше по най-добрия начин да представим националните танци на различните страни. Преди да започне денс-шоуто, ние – малките юначета от НУ “Цани Гинчев”, поздравихме партньорите с изпълнение на гимнастическа композиция “Юначе”. Народните танци “Ръченица”, “До две се люлки люлеят”, “Седнало е Джоре” предизвикаха бурни аплодисменти сред публиката, а изящните народни носии, с които бяхме облечени се запечатаха с фотоапаратите на всички партньори. Специално подготвен поздрав за домакините бе турски национален танц, който изпълнихме с децата от Полша.
Без да скромничим събрахме овациите на публиката. Удовлетворени, но и уморени се прибрахме в хотела. Това не сломи нашия борбен дух. На следващия ден бяхме готови за нови подвизи.
Сутринта станахме рано и тръгнахме на екскурзия до Кападокия – изумителен манастирски комплекс с каменни църкви и параклиси, покрити с фрески. Там се разхождахме и се любувахме на скалите през целия ден.
Посетихме културния център “Мевлана”. Запознахме се с представители на местната управа на град Кония, които бяха много гостоприемни.
Най-официално ни бяха връчени сертификати за участие в работната визита. За първи път се почувствахме горди от международно признание. Оправдахме достойно доверието, което ни гласуваха нашите преподаватели като участници в проекта. Безспорно това е едно незабравимо преживяване.
Неусетно изминаха дните. Заангажирани с достойното си представяне не усетихме, че е настъпил мигът на раздялата. И сега, когато разказвам за всичко преживяно, аз отново се пренасям в събитията и не по-малко се вълнувам.
През последния ден от нашата екскурзия в Турция имахме прекрасната възможност да се разходим из Истанбул. Посетихме т. нар. “желязна” църква “Св. Стефан”.
На път за България се отбихме в Одрин, за да опитаме от вкусните турски баклавички.
Участието ни в проект “Танцувай с нас” е една прекрасна възможност да изживеем нещо по-различно, да натрупаме богатство от вълнуващи преживявания. Макар и толкова малки, ние имаме възможност да се запознаем с деца и учители от различни държави, и ползвайки знанията си по английски език и информационни технологии – да общуваме с тях. Това е незабравима емоция, която завинаги ще запечата най-хубави спомени за Турция в нашето съзнание.
Самочувствието на достойно представили се, ни прави горди последователи на делото на нашия патрон – Цани Гинчев.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град