Растения и животни

Начало | Растения и животни | Бързолетите могат да летят непрестанно в продължение на 10 месеца

Бързолетите могат да летят непрестанно в продължение на 10 месеца

Аз детето | 2016-10-29

Бързолетите могат да летят непрестанно в продължение на 10 месеца

Тези удивителни птички, бързолетите, са известни със своите впечатляващи летателни способности, благодарение на които улавят храната си и събират материали за гнездата си по време на полет. Това обаче, оказва се, изобщо не е най-възхитителната тяхна черта. Ново изследване установи, че бързолетите имат още един рекорд – могат да летят без да кацат около десет месеца в годината. Това ги прави абсолютни шампиони по продължителност на времето, прекарано във въздуха. И това невероятно пътешествие на тези птички може да се приравни със седем полета до Луната, ако се вземе предвид колко живеят.

В новото проучване изследователите са изчислили, че средно възрастен представител на този вид прекарва във въздуха до десет месеца в годината.

„От момента, в който бързолетите напускат мястото си на гнездене през август и се отправят към Западна Африка в централните региони на този континент, те нито веднъж не докосват земята, докато не се върнат в началото на следващия размножителен сезон след 10 месеца. Някои индивиди могат да кацнат за кратко или дори за цяла нощ в средата на зимата, докато други буквално никога не се приземяват в този период,“ – отбелязва професор Хеденстром.

Птицата вероятно пести енергия през деня, използвайки възходящите течения от топъл въздух на ниска височина. Но се издига високо всеки ден на разсъмване и привечер.

Учените отдавна подозират, че бързолетите могат да прекарват по-голямата част от живота си в полет. За да докажат това, шведски изследователи разработват специален миниатюрен регистратор за контрол на активността на полета на птиците. По-късно те добавят към него светлинни сензори за геолокация. Тези устройства са прикрепени към 19 бързолета, които впоследствие са били уловени отново.

Учените все още не знаят как точно спят бързолетите.Но фактът, че някои бързолети никога не кацат 10 месеца показва, че те спят по време на полет. Въпреки високите енергийни разходи, свързани с движението си обикновените бързолети живеят изключително дълго. Противно на популярните представи, има документирани случаи, при които бързолети са живели до двадесет години, което по птичите стандарти е много дълго време. Като цяло бързолетите поставят много интригуващи въпроси за физиологията на птиците, на които учените все още не знаят отговорите.

Снимка: pixabay.com

Вижте още:
Готини екзотични птици от целия свят
Топ пет на най-големите птици в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град