зоокът

Начало | зоокът | Дай лапа, седни... Още 5 съвета, които трябва да спазвате докато учите кучето на каквото и да било

Дай лапа, седни... Още 5 съвета, които трябва да спазвате докато учите кучето на каквото и да било

Аз детето | 2020-08-30

Дай лапа, седни... Още 5 съвета, които трябва да спазвате докато учите кучето на каквото и да било

Ура! Най-накрая е у дома. След толкова молби, подготовка, четене за порода, купуване на панички и легла, то най-накрая е тук – мечтаното сладко кученце. Но освен да си играете с него и да го извеждате навън, трябва и да го обучавате. Освен че ще можете да го научите на готини трикове с които да впечатлявате всички, да се грижиш за едно куче означава и да го обучаваш на определени неща. И искате или не, обучението трябва да започне веднага, особено като се има предвид новото петно на килима, което се е появило подозрително точно след новото кученце. Да не говорим пък за кучешката закуска, която любимецът ви си е направил с любимите кецове. Но откъде да започнете? Независимо дали сами тренирате новото кученце или пък ще молите някой професионалист за помощ, трябва да знаете няколко основни неща. Тези 5 най-важни съвета от професионални треньори за кучета ще ви помогнат да продължите, като научите кученцето не само да не се изхожда у дома, но и да дава лапа, да сяда и какво ли още не.

Награждавайте доброто поведение

Винаги, когато четириногият ви приятел изпълнява нещо, което сте искали, идва, когато го повикате (особено в началото) или просто се държи дружелюбно и спокойно, го възнаграждавайте. Използвайте лакомства, играчки, галене, чесане по коремчето или купища похвали. Нека да разбере кога се държи добре, за да знае, че това е правилното поведение. Поради същата причина никога не награждавайте лошото поведение – това само ще обърка кученцето.

Внимавайте със скоковете по хората

Често малките кученца обичат да скачат върху хората за поздрав и понякога това си остава навик и като пораснат. Според доста професионалисти не бива да учите кучето на такова нещо, не само защото не всички хора обичат така, а и защото колкото и невероятно да звучи, доста кучета са получавали травми от такъв тип радост. Разбира се, за да отучите кучето от този навик не му се карайте, защото то реално се радва и е мило, просто игнорирайте такова поведение и изчакайте, докато животното се успокои. Никога не поощрявайте поведението на скачане, като потупвате или хвалите кучето си, когато е в положение „скок нагоре“. Обърнете се с гръб към него и не му обръщайте внимание.

Научете го на „кучешко време“

Кученцата живеят в момента! Две минути след като са направили нещо, вече са го забравили. Това важи и за хубавите и за лошите неща, затова когато любимецът ви прави нещо лошо, веднага му покажете, че това е лошо, за да имате шанс да осъществите връзката между поведението и корекцията. Постоянното повторение ще подсили наученото.

Не му позволявайте да хапе

Малките кученца обичат да хапят всичко, просто защото така опознават света, но не е добра идея да го оставяте да прави това, защото като порасне ще имате сериозни проблеми. Вместо обаче да се карате на кученцето, което сега се учи, чудесен начин да „премахнете“ хапането е да се преструвате, че изпитвате голяма болка, когато любимецът ви хапе. То ще бъде толкова изненадано, че може да спре веднага. И задължително му купете играчка за дъвчене, така ще спасите не само себе си, но и любимите си обувки, дрехи, кабели и какво ли още не у дома.

Прочетете и другите 5 съвета, за да сте наистина подготвени!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град