зоокът

Начало | зоокът | Дай лапа, седни... 5 съвета, които трябва да спазвате докато учите кучето на каквото и да било

Дай лапа, седни... 5 съвета, които трябва да спазвате докато учите кучето на каквото и да било

Аз детето | 2020-08-29

Дай лапа, седни... 5 съвета, които трябва да спазвате докато учите кучето на каквото и да било

Ура! Най-накрая е у дома. След толкова молби, подготовка, четене за порода, купуване на панички и легла, то най-накрая е тук – мечтаното сладко кученце. Но освен да си играете с него и да го извеждате навън, трябва и да го обучавате. Освен че ще можете да го научите на готини трикове, с които да впечатлявате всички, да се грижиш за едно куче означава и да го обучаваш на определени неща. И искате или не, обучението трябва да започне веднага, особено като се има предвид новото петно на килима, което се е появило подозрително точно след новото кученце. Да не говорим пък за кучешката закуска, която любимецът ви си е направил с любимите кецове. Но откъде да започнете? Независимо дали сами тренирате новото кученце или пък ще молите някой професионалист за помощ, трябва да знаете няколко основни неща. Тези 5 най-важни съвета от професионални треньори за кучета ще ви помогнат да продължите, като научите кученцето не само да не се изхожда у дома, но и да дава лапа, да сяда и какво ли още не.

Изберете името на кучето си разумно

Разбира се, че ще искате да изберете име за вашето ново кученце, което самите вие харесвате, но за целите на обучението също помага да се помисли за кратко име, завършващо със силна съгласна. Това ще ви помогне кучето да го научи по-бързо и да го чува винаги. Силният завършек ( с имена като Джаспър, Джак, Джинджър, Петър, че дори и Копър – да, познаваме куче с такова име) кара кученцето веднага да наостри уши, особено когато поставите силен акцент в края. Ако пък взимате куче от приют сигурно персоналът вече му е измислил име... но това не пречи да го смените или просто леко да го съкратите ако е прекалено дълго. Пък и трябва да знаете, че кучетата, особено от приют, са изключително адаптивни. И скоро, ако го използвате често кучето ще научи новото си име.

Важното е в началото да научите кучето да свързва името си с приятни неща. Целта е животното да мисли за името си по същия начин, както мисли за други страхотни неща в живота си, като „разходка“, „бисквитка“ или „вечеря!“ Затова винаги, когато ще му предложите нещо такова, задължително първо го викайте по име.

Вземете решение за „домашните правила“ и ги следвайте винаги

Преди да приберете новия сладур у дома, преценете какво може и не може да направи. Разрешено ли е да се качва на леглото или мебелите? Ще може ли да влиза във всяка стая? Ще има ли своя паничка в кухнята? Ако правилата са уредени отрано и са винаги едни и същи, можете да избегнете объркване и за двама ви и съответно по-лесно обучение, защото ако един път му давате да се качва на дивана, а друг път не – кучето не само няма да се научи, но ще спре и да ви слуша, защото сте непостоянни и няма да е сигурно какво искате от него.

Направете му специална „бърлога“

Кучето ви ще има нужда от „собствена стая“ – бъдете сигурни в това! От най-ранния възможен момент дайте на вашето кученце лично място за спане, което не се използва от никой друг в семейството или друг домашен любимец. То ще се възползва от кратки периоди, насаме в комфорта и безопасността на „своята бърлога“. Все пак дори и вие имате нужда от време насаме понякога, нали? Кучетата също не правят изключение.

Помогнете му да се отпусне, ако е много малко в първите седмици при вас

Когато вземете кученцето за първи път и 2-3 седмици след това сложете на мястото където ще спи бутилка с топла вода и поставете часовник близо до „леглото“. Може и да ви се струва странно, но е важно! Това имитира топлината и сърдечния ритъм на братята и сестрите на кученцето, както и на майка му и ще го успокоява, докато свикне с новата си среда. Това може да е още по-важно за ново куче взето от приют, защото там със сигурност е имало и други кучета с които е свикнало. Каквото може направете, за да му помогнете да се чувства комфортно в новия си дом, ще бъде полезно и за двама ви.

Научете го да идва, когато бъде повикано

Джаспър, ела! Добро момче! Да научим кученцето да идва, когато го повикаме е команда, която трябва да бъде овладяна преди всичко останало. И всъщност е лесно! Викайте кучето по име често, така и ще го научи и ще се научи да идва. Важно е обаче когато изпълни командата и дойде да го възнаградите, като го погалите или пък му дадете лакомство понякога и задължително го похвалете с мил и спокоен тон. Първо викайте кучето, когато е близо до вас, а после опитайте, когато е заето с нещо, което му е много интересно. Наистина ще видите ползите от усъвършенстването на тази команда.

Прочетете още няколко полезни и интересни неща за кучетата:
Четири изненадващи действия, с които кучето казва „Обичам те!“
Плодовете, които са строго разрешени за вашето куче
5 неща, които да спрете да правите, за да не разстройвате или обиждате кучето си
Ако сте решили да имате куче, нека е папийонКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град