интересно

Начало | интересно | Да изберем идеалната коледна елха е лесно!

Да изберем идеалната коледна елха е лесно!

Аз детето | 2021-12-06

Да изберем идеалната коледна елха е лесно!

Остават по-малко от 20 дни до Бъдни вечер и Коледа и несъмнено всеки от вас мисли как ще украси стаята си, каква елха ще си купи, а може и вече да сте го направили? Ако е така – супер, ако все пак още не сте избързали толкова много и все още покупката на коледното дръвче ви предстои, можете да си изберете идеалното. Как ли? Лесно, само прочетете с мама и татко нашите съвети и ги следвайте. Имаме и за тези, които предпочитат истинска елха и за тези, които ще си купят изкуствена.

За естествена елха!

Обърнете внимание на ствола

Не трябва да е твърде тънък. За среден смърч, бор или ела с височина 1,5–2 м минималният диаметър е 6 см. По кората не трябва да има мухъл или тъмни петна. А наличието на смола, е добър знак. Това е показател за качеството и здравето на дървото.

Помиришете

Здравото дърво трябва да има подчертан аромат на бор. Ако на базара вече сте свикнали с тази миризма и не я усещате, вземете няколко игли и ги смачкайте в ръцете си. Ако миризмата не се усеща в този случай, по-добре е да не взимате това дърво.

Вижте цвета

Наситенозелен цвят, синкав оттенък са признаци за качествено дърво. Но жълтото и оранжевото показват, че дървото е старо и дехидратирано. И най-вероятно ще се разпадне преди празниците.

Пипнете игличките

Прокарайте ръката си през клонката. Ако иглите не са останали в пръстите ви, това е добър знак. И да, не трябва да те боли. Иглите на здравото дърво са меки и еластични.

А сега нещо и за изкуствените!

Търсете сертификат

Изкуствените дървета могат да бъдат токсични. И това е не само постоянната миризма на пластмаса в къщата, но и вредата за здравето на членовете на семейството. Затова не забравяйте да поискате от продавача документ, който потвърждава качеството на използваните материали. Този документ обикновено се нарича сертификат за съответствие. Можете също да поискате сертификат за пожарна безопасност.

Следете за материалите

Най-често изкуствените дървета се изработват от PVC, мека пластмаса или оптични влакна. Цената на продукта ще варира в зависимост от материала. Така че, най-бюджетният вариант е смърч, изработен от PVC фолио. По принцип такъв продукт имитира външния вид на живо дърво добре. Основното нещо е внимателно да сгънете дървото след покупката и да се опитате да не го намачкате, тъй като лесно се деформира и трудно се възстановява.

Огледайте

Погледнете отблизо дървото при добро осветление. По него не трябва да има капки или неравности от лепило. Изгладете продукта и издърпайте иглите. Те не трябва да се прекъсват при първото докосване. А едно висококачествено изкуствено дърво изобщо не трябва да мирише на пластмаса.

Photo by Tessa Rampersad on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град