интересно

Начало | интересно | За всички любители на планетите и звездите „Гид на любителя астроном“ представя нещо много интересно

За всички любители на планетите и звездите „Гид на любителя астроном“ представя нещо много интересно

Аз детето | 2021-08-28

За всички любители на планетите и звездите „Гид на любителя астроном“ представя нещо много интересно

Гид на любителя астроном“ ни подготвя за астрономическите събития през 2021 г. и ни запознава отблизо с тънкостите на любителската астрономия. Какви любопитни факти ще ни разкрие четивото? „Книгата е разделена на две части – първата е астрокалендарна, където са описани най-важните явления, които предстоят за дадената година. В нея има слънчевите и лунни затъмнения, преминаване на по-ярки комети, метеорните потоци и явленията, които са достъпни с невъоръжено око, каквито стават всяка година. Втората част на книжката са статии и съвети, посветени на различни теми от астрономията и астрофотографията, които пряко касаят любителската дейност“, каза астрофизикът Пенчо Маркишки.

Той сподели, че астрофотографията обяснява за някои по-важни явления от сферичната астрономия. „След настъпването на демокрацията спадна интересът на българина към астрономията, но сега се наблюдава подем. Не мога да кажа на какво се дължи, но определено има повишен интерес, така се повишава и броят на подобни издания, които насочват погледите на любопитните хора към звездното небе. Особено важно е да поддържаме интереса на подрастващите, които завършват гимназия. Такова четиво може да бъде съдбоносно и да предопредели пътя им“, допълни Маркишки в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че както младежите, така и по-възрастните проявяват интерес. „Потокът на Персеиди беше доста атрактивен. Можеше да се видят около 70-80 метеора на час. Подобно явление ще има и на 14 декември рано сутринта. Това е метеорният поток Джеминиди. Ако времето тогава е ясно – всеки, който иска, може да избере място, далеч от градските светлини, за да ги види. На 4 декември предстои пълно слънчево затъмнение“, коментира Пенчо Маркишки.

По думите му най-добрите места за наблюдения на подобни явления са високо в планините и неслучайно там се строят обсерватории. „Падащата звезда е частица, която е отделена при преминаването на някоя комета през вътрешните части на Слънчевата система, минала преди години, дори стотици години. Персеиди са породени от частици, които се отделят от комета, която е с период 133 години“, подчерта астрофизикът.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град