интересно

Начало | интересно | Тази вечер наблюдаваме интересния феномен „Синя Луна“

Тази вечер наблюдаваме интересния феномен „Синя Луна“

Аз детето | 2021-08-22

Тази вечер наблюдаваме интересния феномен „Синя Луна“

Тази вечер ще можем да наблюдаваме небесното явление „Синя Луна“. Така се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години има и по две в един месец. Тогава втората Луна се нарича „синя“.

Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, отнася се единствено до периодичността на фазите ѝ и се наблюдава веднъж на две години и половина. Последната такава беше на 31 октомври миналата година. Има и друго определение – това е третата от четири пълни луни за един сезон. Именно сезонната „Синя Луна“ е днес, а последната такава е била на 18 май 2019 година.

Наименованието идва от английския език от идиоматичния израз „Once in a Blue Moon“, използван в разговорната реч, в поезията и музиката, за охарактеризиране на нещо, което може да се случи изключително рядко или никога, подобно на българския израз „Когато върбата роди круши“. В най-буквалното си значение „синя Луна“ се появява, когато Луната (не е задължително да е пълнолуние) изглежда синя, погледната с невъоръжено око. Това по принцип се среща много рядко. Ефектът може да се получи от дим или частици прах в атмосферата, каквито са се появявали след горски пожари в Швеция и Канада през 1950 г. и след изригването на Кракатау през 1883 г. Изригването на вулкана изхвърля огромно количество прах и създава илюзията, че Луната е синя, за почти две години. Частиците в атмосферата трябва да са около един микрометър в диаметър.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град