сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Да боядисаме яйцата с... коприна

Да боядисаме яйцата с... коприна

Аз детето | 2022-04-18

Да боядисаме яйцата с... коприна

Великденски яйца, боядисани с копринен плат? Стига да имате излишен такъв, защо не! По-лесно е, отколкото си мислите и по-красиво! Сварените обикновени яйца, увити със 100% копринен плат, пренасят шарката и създават страхотен дизайн на великденско яйце. За най-смелите дизайни на боядисани в коприна яйца изберете ярки цветове и графични дизайни.

Използвайте тази техника, за да създадете красиво боядисани великденски яйца например от вратовръзки, които имат сантиментална стойност (като старите вратовръзки на дядо), или да се забавлявате като намерите евтин копринен материал. Когато избирате плат, потърсете смели модели в различни цветове. По-тъмните нюанси на лилаво, червено, синьо и зелено се пренасят най-добре, докато пастелните и светлите цветове ще ви осигурят по-фин дизайн. Добавете готовите яйца към вашата великденска кошница – тези ярко оцветени декорации със сигурност ще се открояват.

А как точно да го направите? Лесно е!

Ще ви трябват:

  • бели яйца
  • 100% копринен плат
  • бял памучен плат
  • обикновен бял конец или гумени ластичета
  • ниска тенджера
  • вода
  • оцет
  • тава за печене
  • кухненска хартия

Ето и какво да направите:

Стъпка 1: Подгответе яйцата

Нарежете плата на големи парчета, за да покриете яйцата. Ще ви трябва приблизително една вратовръзка за всеки три яйца. Ако ще ползвате такива... Открихме, че долната трета на вратовръзката е достатъчно широка, за да покрие едно яйце. Отрежете вратовръзката (стига да сте попитали дали може) по средата и отстранете вътрешната тъкан или някакъв пълнеж от вратовръзката и отрежете парче, за да покриете яйцето. Увийте вратовръзката плътно около яйцето, като внимавате да не спукате черупката. Опитайте се да изгладите всички гънки. Колкото по-плътно го увиете, толкова по-ясен ще бъде шаблонът. Изрежете малко по-голям квадрат от бял памучен плат и го увийте около покритото с коприна яйце. Това ще ви помогне да предотвратите прехвърлянето на боята върху другите яйца, докато ги варите. Закрепете с обикновена бяла връв или ластиче.

Стъпка 2: Варенето

Внимателно поставете опакованите си яйца в ниска тенджера и ги покрийте със студена вода. Уверете се, че има поне един сантиметър вода, покриваща горната част на яйцата. Добавете 6 супени лъжици оцет. На среден огън, бавно доведете водата до кипене и варете за минимум 20 минути. Извадете яйцата внимателно с лъжица или нещо друго, за да не се изпарите и ги поставете върху тава, постлана с кухненска хартия, да се охладят.

Стъпка 3: Отстранете тъканта

След като яйцата се охладят, отрежете памучната и копринената тъкан от всяко яйце. Не използвайте повторно копринената тъкан върху друго яйце – дизайнът вече е прехвърлен. Внимателно избършете яйцето от излишната влага. Ако искате да придадете блясък на яйцата си от копринена вратовръзка, разтрийте ги с малко растително масло.

Съхранявайте в хладилник, докато сте готови да празнувате Великден. Помнете обаче, че тези яйца са само за декоративни цели и за забавление. Не препоръчваме да ядете така боядисани яйца!

Вижте още:
Най-бързото и ефектно боядисване на яйца



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град