важните неща

Начало | важните неща | В морето – няколко правила, които да спазвате, за да сте в безопасност

В морето – няколко правила, които да спазвате, за да сте в безопасност

Аз детето | 2022-06-16

В морето – няколко правила, които да спазвате, за да сте в безопасност

Пръскане, гмуркане, плуване и гребане – тези думи определено означават страхотен ден във водата. Играта на плажа, в аквапарк, край езеро или в басейн може да бъде истинско удоволствие в горещ ден. Плуването е много забавно, но удавянето е реална опасност. Дори децата, които могат да плуват, също са изложени на риск от удавяне, така че нека да разберем как да останем в безопасност във водата.

Защо е важно да сте в безопасност във водата?

Рибите са в състояние да живеят и да дишат във вода, но хората се нуждаят от въздух, за да дишат. Хората се давят, когато в белите им дробове попадне твърде много вода. Когато това се случи, белите дробове не могат да доставят кислород в кръвта. Тогава твърде малко кислород попада в мозъка и останалата част от тялото. Удавянето е втората най-честа причина за смърт при деца под 14-годишна възраст. Много такива инциденти се случват, когато хлапе случайно падне в плувен басейн. Но инциденти могат да се случат навсякъде – особено в морето, което често е забавно, но още по-непредвидимо. Така че ето няколко прости правила, които да следвате, за да сте в почти пълна безопасност.

Трудно е да спазвате цял ден правила на плажа, но ще трябва да знаете някои основни неща за безопасност за плуване. Плуването в морето е по-трудно от басейна поради вълни и течения, които могат да се променят внезапно. Когато за първи път стигнете до плажа, консултирайте се със спасителя, за да разберете колко силни са вълните. На някои места висят флагове или пишат бележки на дъска, за да дадат на плувците представа какви са условията.

Вълните могат да ви съборят или да ви избутат на дъното, ако са твърде силни или има така нареченото мъртво вълнение. Останете близо до възрастен или излезте от водата, когато вълните станат големи. Хората също изпадат в беда, когато започнат да изпадат в паника или станат твърде уморени, за да плуват. Важно е да знаете границите си, така че ако започнете да се чувствате уморени, излезте от водата и си починете за известно време.

На някои места плувците могат да се сблъскат със силни водни течения. Мъртвите течения са толкова силни, че могат да отнесат плувци далеч от брега, преди те да разберат какво се случва. Ако сте хванати в течение, плувайте успоредно на брега (покрай брега), а не към брега, докато водата спре да ви дърпа, след това плувайте по диагонал обратно към брега. Ако не можете да се върнете на плажа, стъпете на дъното и махайте с ръка за помощ на спасителя. В тази ситуация е наистина важно да запазите спокойствие и да не изпадате в паника.

Вероятно няма да видите акули там, където плувате. Но може да срещнете някаква медуза. Тези почти прозрачни животни с форма на чадър могат да достигнат дори до няколко десетки сантиметра в диаметър! Често се срещат плаващи близо до брега. Опарването не е забавно – може да нарани и да образува мехури по кожата ви. Ако ви опари, кажете на възрастен възможно най-скоро.

Други правила, които трябва да се спазват:

  • Никога не плувайте сами!
  • Винаги плувайте там, където спасителят може да ви види, и в зони, които са маркирани.
  • Носете защитни обувки (да, има такива), ако знаете, че в морето има прекалено много животинки или камъни.
  • Не плувайте твърде далеч и навътре.
  • Никога не се преструвайте, че се давите. Спасителят може да вземе това на сериозно.
  • Не плувайте близо до кейовете – онези големи, дървени конструкции, които стърчат във водата.
  • Съхранявайте напитки в пластмасови контейнери на плажа и си ги изхвърляйте в кофата – счупени стъклени бутилки и боси крака не са добра идея, както и не е приятно да седнеш на плажа върху боклуци.
  • Изправете се срещу вълните, вместо да им обърнете гръб. Тогава ще разберете какво предстои и как да се измъкнете ако се налага.

Photo by Garrett Patz on UnsplashКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град