зоокът

Начало | зоокът | Водолази попаднаха на нещо невероятно – заснеха огромен калмар

Водолази попаднаха на нещо невероятно – заснеха огромен калмар

Аз детето | 2023-01-23

Водолази попаднаха на нещо невероятно – заснеха огромен калмар

Обичате ли да се гмуркате? Пробвали ли сте някога да правите нещо такова? Дори в у нас по морето има специални курсове за деца. Естествено се започва с малко, не става веднага да отидеш на дъното. Но ако това наистина е вашето нещо, можете някой ден да стигнете и чак дотам. Но предупреждаваме – на дъното на морето или океана често няма само пясък и малки сладки рибки. Понякога има огромни животни почти като в играта Subnautica. Е, най-вероятно няма да срещнете чудовищен левиатан като там, но все пак... Двойка водолази са заснели рядко видео и снимки на 2,5-метров гигантски калмар, плуващ във водите край западния бряг на Япония. По-рано този месец Йосуке Танака и съпругата му Мики, които управляват водолазен бизнес в град Тойока в района на Хиого, бяха предупредени за калмара от продавач на риболовно оборудване, който го забелязал в залив.

Двойката взела лодката си, за да стигне до съществото, докато то се носело близо до скалист бряг. „Беше огромен калмар“, каза Йосуке Танака пред AFP . „Не видяхме видовете гъвкави движения, които обикновено показват много риби и морски същества“, каза той. „Пипалата и перките му се движеха много бавно.“ Самият размер на животното и огромните му очи бяха поразителни и Танака каза, че си представя мощта, която калмарите използват, за да се справят с китовете, които са сред основните им хищници. „Можех да видя как пипалата му се движат. Мислех, че би било опасно да бъда сграбчен силно от тях и отнесен някъде“, каза той.

Известно е, че гигантските калмари живеят във водите около Япония и понякога излизат близо до брега. Но да ги види човек живи в дивата природа остава сравнително рядко.

„Беше много вълнуващо. Мисля, че няма нищо по-рядко от това“, казва японецът „Чувал съм, че не се знае много за това създание. Ще се радвам, ако това ни помогне да научим повече.“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град