Технологии

Начало | Технологии | 6 от най-често срещаните типове компютърни вируси, които трябва да познаваме

6 от най-често срещаните типове компютърни вируси, които трябва да познаваме

Аз детето | 2021-04-25

6 от най-често срещаните типове компютърни вируси, които трябва да познаваме

Знаете ли как се лекува компютър от вирус – определено капки за нос и сироп за кашлица няма да помогнат. Ще си кажете, че всеки знае това. Но знаете ли какви точно са най-често срещаните компютърни вируси. Всеки знае, че те повреждат една или друга част от операционната система... Но коя точно! Хубаво е да се знае, защото в противен случай вирусът може да се превърне в истински кошмар. Някои могат да изтрият информацията на твърдия диск, други да спрат използването на определени програми, а трети просто да превърнат невинния ви компютър в разпространител на вируса при това без да разберете. Ето защо за всеки, който използва подобно устройство е важно да знае как действат основните типове вируси. Така че – прочетете. Лесно, кратко и ясно е!

1. Вирус Boot Sector

Това са едни от най-опасните вируси. Тъй като те инфектират главния запис за начално зареждане (Master Boot Record – MBR), те са изключително трудни за отстраняване, като обикновено е нужно пълно форматиране на целия компютър. Тези вируси обикновено се разпространяват чрез сменяеми носители. Бумът на Boot Sector вирусите беше през 90-те години на миналия век, когато всички използвахме дискети, но все още се разпространяват чрез флашки и чрез прикачени файлове към имейли. Затова е важно винаги, когато включвате флашка за която не сте сигурни, че е чиста да я проверите за вируси. И разбира се да не отваряте файлове за които имате и най-малкото съмнение, както от флашката, така и от имейла или социалните мрежи.

2. Вирус Direct Action

Този вирус се възпроизвежда, когато е засечен от антивирусна програма. Когато това стане, той започва да заразява файлове в директориите на операционната система. Може да зарази и външни устройства, когато се извършва копиране или прехвърляне на вече заразени файлове на тях. Вирусът постоянно променя кода си, когато заразява файловете, но първичния му код се намира в главната директория на твърдия диск. Direct Action вирусите обикновено имат минимално въздействие върху даден потребител и могат лесно да бъдат отстранени с антивирусна програма.

3. Резидентни вируси

Резидентните вируси се инсталират на компютъра. Това им позволява да работят дори когато оригиналния източник на инфекцията е ликвидиран. В зависимост от програмирането им, могат да се разделят на два вида: fast infectors и slow infectors. Fast infectors причиняват толкова злини, колкото могат за кратко време, и по този начин са по-лесни за откриване, докато при slow infectors е по-трудно, защото техните симптоми се развиват бавно. В най-лошия случай дори могат да се прикрепят към вашия антивирусен софтуер, заразявайки всеки файл, който софтуерът сканира.

4. Вирус Multipartite

Вирусът от този тип може да се разпространява по много начини и може да предприеме различни действия на заразения компютър, в зависимост от това коя операционна система е инсталирана или от наличието на определени файлове. Multipartite вирусите могат да заразят едновременно boot сектора и изпълнимите файлове, което им позволява да действат бързо и да се разпространяват бързо. Освен това затруднява премахването им, защото дори да изчистите програмните файлове, ако вирусът остане в boot сектора той веднага ще се възпроизведе след като включите компютъра отново. Затова в такъв случай се препоръчва просто да извадите най-важните си и ценни файлове, да ги сканирате на друг компютър и ако можете да ги запазите. А вашият да форматирате и да инсталирате на ново.

5. Полиморфен или мутиращ вирус

Полиморфните вируси са едни от най-трудните за откриване от програмите за борба със зловреден софтуер, защото постоянно променят кода си. Полиморфният вирус се прекодира или променя всеки път, когато се записва. Това прави възможността за възникване на вариации много голяма, а откриването и почистването затруднено. В този случай най-доброто е да използвате няколко онлайн сканирания. Защото всяко от тях сканира и изчиства по различен начин и така вирусът няма да може да се прекодира.

6. Вирус Overwrite

Целта на тези вируси е частично или цялостно изтриване на информацията от заразените файлове, ето защо са едни от най-неприятните за потребителите, въпреки че не са особено опасни за тяхната система като цяло. Вирусът презаписва съдържанието на заразения файл като големината на файла не се променя, но вече е безполезен. При отварянето на заразен файл винаги ще получавате съобщение за грешка. Единственият начин за отстраняване на вируса е да изтриете файла, и следователно да изгубите съдържанието му. Overwrite вирусите обикновено се разпространяват чрез електронната поща.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град