Технологии

Начало | Технологии | Facebook ще прави версия на Instagram за деца

Facebook ще прави версия на Instagram за деца

Аз детето | 2021-03-19

Facebook ще прави версия на Instagram за деца

Популярното приложение за споделяне на снимки и видео Instagram работи по версия, която ще е насочена за деца под 13-годишна възраст, потвърди ръководителят на компанията Адам Мосери пред BuzzFeed News. В момента Instagram изисква потребителите да са навършили минимум 13 години, за да инсталират и ползват приложението.

„Все повече деца питат родителите си дали могат да се присъединят към приложения, които им позволяват да си общуват с приятели“, коментира говорителят на Facebook Джо Осбърн. „В момента няма много опции за родителите, така че работим по изграждането на допълнителни продукти – както направихме с Messenger Kids – които са подходящи за деца, но са управлявани от родителите. Проучваме въвеждането на контролирано от родителите преживяване в Instagram, за да помогнем на децата да бъдат в крак с приятелите си, да откриват нови хобита, интереси и друго“.

По-рано тази седмица от Instagram публикуваха в блога си информация, в която посочват, че работят по това да направят платформата сигурна за по-младите потребители. В същия блог е споменат и фактът, че хората трябва да посочват възрастта си, когато се регистрират в Инстаграм, но нищо не пречи на децата да излъжат при регистрацията, затова от компанията обявиха, че ще преодолеят това с използване на алгоритми и математически модели.

Компанията също обяви планове да наложи нови мерки за безопасност, включително предотвратяване на пълнолетни да изпращат съобщения на непълнолетни, които не следят. 

Насочването на онлайн продукти към деца под 13-годишна възраст е свързано не само с много опасения за неприкосновеността на данните, но и с правни предизвикателства. През септември 2019 г. Федералната търговска комисия на Съединените щати глоби Google със 170 млн. долара заради проследяване на историята на гледане на деца, за да им показва реклами в YouTube, което е в нарушение на Закона за защита на поверителността на децата онлайн (COPPA). През февруари 2019 г. предшественикът на TikTok – Musical.ly беше глобен с 5,7 млн. долара за нарушаване на същия закон.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град