Технологии

Начало | Технологии | 6 неща, които да не правите, за да не повредите хубавия си геймърски лаптоп

6 неща, които да не правите, за да не повредите хубавия си геймърски лаптоп

Аз детето | 2021-04-21

6 неща, които да не правите, за да не повредите хубавия си геймърски лаптоп

Лаптопът е може би най-популярният и обичаният компютър днес. Дори и от геймърите. Има толкова бързи и добри лаптопи, че стават и за най-модерните игри. Това е устройство, което повечето от нас използват всеки ден, но рядко мислим дали го употребяваме правилно. Незначителното невнимание обаче може да повлияе на работата му и да доведе до сериозни щети. Затова ще ви помогнем да научите как правилно да боравите с устройството си, за да удължите живота му.

1. Дръжте домашните любимци далеч

Може да ви е смешно, когато любимата ви котка се качи на лаптопа ви, за да ви „помогне“ да играете и лайковете на това клипче да валят, но не насърчавайте такова поведение. Котките са привлечени от топлината на работещото устройство, но не позволявайте на котката ви да седи там, защото козината ѝ може да попадне във вентилаторите на системата. Това в крайна сметка може да доведе до прегряване и да съсипе хубавия лаптоп. Не яжте и пред компютъра си. Всички парченца храна, които попаднат в клавиатурата ви, в крайна сметка ще привлекат най-нежеланите гости: хлебарки и мравки.

2. Местете лаптопа внимателно

Опитайте се да бъдете много внимателни с вашия лаптоп, когато го премествате, особено ако няма SSD устройство. Механичното устройство с твърд диск HDD може лесно да се повреди, ако бъде разтърсено прекалено силно, докато работи, тъй като има движещи се части, които лесно се повреждат. В резултат на това ще загубите всичките си данни.

3. Внимавайте с кабелите

Може би си мислите, че кабелите са само жици и гума и нищо не може да им се случи. Е, вярно е, че те могат да бъдат усукани, огънати и увити около всичко и пак да са добре. Тъй като обаче искаме нашите лаптопи да бъдат мобилни, кабелите са направени да бъдат тънки и леки. Не ги усуквайте под странни ъгли и не ги увивайте около остри ръбове. Не опъвайте кабела, когато е включен – това в крайна сметка може да доведе до отслабване на щепсела, както и до проблеми със зареждането.

4. Не дръжте лаптопа включен в тока 24/7

Технически не можете да презаредите батерията на лаптопа повече отколкото е необходимо, защото съвременните модели използват литиево-йонни батерии. Но микроконтролерът, който предпазва батерията от презареждане, може да бъде повреден. В този случай непрекъснатото включване в тока може да прегрее батерията.

5. Затваряйте и отваряйте внимателно

Запомнете – не трябва да вдигате лаптоп, като го държите само за дисплея – това е най-крехката част от цялото устройство. Ако го държите за дисплея, това предизвиква натиск от тази страна и може да го накара да се огъне с течение на времето. Също така отваряйте и затваряйте внимателно капака, като го държите в средата.

6. Купете си охладител

Лаптопът е изобретен, за да осигури мобилност, така че в крайна сметка го държим в скута си през повечето време. Това обаче може да не е най-доброто място за поставяне на вашето устройство. Вашият скут, леглото или друго такова място може да блокира вентилационните отвори и в крайна сметка да доведе до прегряване. Добър вариант е да използвате охлаждаща подложка или поне винаги да поставяте лаптопа върху равна и гладка твърда повърхност.

Photo by Dan Barrett on UnsplashКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град